Fem Pilota - Capçalera

El públic de la pilota, més femení però més envellit

La pilota ha sigut un esport masculí -i masclista- històricament. Així ho vam poder comprovar des de PilotaViu en les nostres primeres xifres de visitants. Durant tot l'any 2016 les dades eren bastant alarmants en este sentit, ja que mostraven que el 77,5% dels nostres lectors eren homes, mentre que tan sols el 22,5% eren dones. Davant esta situació, des de PilotaViu ens vam plantejar de quina manera podíem atraure el públic femení. Per sort, la pilota fa uns anys que està fent un gir cap a esta direcció al mateix temps que ho fa la societat. La Federació de Pilota Valenciana ha fet un gran esforç per a augmentar el nombre de jugadores de pilota de totes les edats i tots els nivells, amb nombrosos campionats durant l'any. Des de PilotaViu hem procurat donar un tracte diferencial cap a les competicions femenines per tal d'impulsar-les i donar-los una visibilitat que històricament se'ls havia negat.

Ja l'any 2017 vam poder veure un canvi vertaderament substancial. L'esdeveniment Va de Dona de la Federació, el nivell de les nostres pilotaires i el continu flux de notícies amb les dones com a protagonistes de segur que van permetre que PilotaViu obtinguera un 40% de visites femenines. Les dades de 2018 confirmen que el creixement és imparable. Enguany el 43% dels usuaris que han accedit al nostre mitjà han sigut dones, un 20,5% més que tan sols 2 anys abans. En este sentit, pensem que la tasca realitzada pels diferents estaments de la pilota ha sigut bona, tot i que queda moltíssim camí per recórrer.


Va de Dona de 2018. Foto: Ulisses Ortiz

Tanmateix, l'envelliment dels espectadors habituals als trinquets està lluny de ser revertit. Per tal d'analitzar les dades d'edat, hem de tindre en compte que PilotaViu és un diari digital i la gent d'avançada edat accedeix molt menys que la resta de la població. Així i tot, hem comprovat que els usuaris de la franja d'edat d'entre 18 i 25 anys són els que menys accedeixen al diari i, per tant, menys els interessa la pilota. No era exactament així el 2016, any en el qual el públic major de 65 anys suposava un 6% dels nostres lectors sent la franja d'edat amb menys usuaris, seguit de la franja de 18 a 25 anys, que suposava un 8%. Però en 2018 els lectors d'entre 18 i 25 anys han suposat el 5% del total, mentre que els majors de 65 anys han sigut el 9%. El gruix dels lectors se centra entre els 35 i 44 anys (29%), els 45 i 54 anys (21%) i els 25 i 34 anys (20%). La franja entre 55 i 65 anys s'ha mantés bastant invariable durant estos anys, al voltant del 15%.

Des de PilotaViu hem tractat de crear contingut específic per a la gent jove. També hem obert un compte a Instagram, la xarxa social en la qual hi ha més joves, per tal de guanyar la seua atenció. Però de la mateixa manera que la pilota havia anat en la bona direcció respecte a la seua feminització, en el problema de l'envelliment trobem a faltar més accions des dels estaments de la pilota, com un canvi radical en els horaris de les partides importants que puguen atraure el públic més jove, ja que programar partides de campionats oficials entre setmana i a primeres hores de la vesprada impedeix captar este segment poblacional. Este només és un suggeriment d'entre les moltes accions que creiem necessàries per fer de la pilota un esport més jove, modern i del segle XXI, un repte que continua esperant respostes efectives.


Dades d'usuaris del 2018 de PilotaViu. Font: Google


L'escala dels trinquets encara és eminentment masculina. Foto: Javier Cid

   Ulisses Ortiz