elmusa

Paco és de tots

Durant un quart de segle Paco ens va fer somiar. Les gestes que va realitzar en els trinquets i carrers valencians són impossibles d’oblidar per als que vam tenir la sort de veure’l. Les estreles es van alinear i la seua meteòrica irrupció va coincidir a més amb els nous vents de llibertat que es respiraven en la societat valenciana de finals dels setanta. Ha estat l’indiscutible número u de la pilota valenciana en el segle XX. La seua fama ha transcendit les nostres fronteres i l’estricte àmbit de la pilota. La seua figura s’inscriu en el patrimoni cultural i esportiu del poble valencià.

Genovés estima la pilota com ningú. El seu amor per ella el va portar a realitzar coses mai abans mampreses. Desafiaments contra «tres triats», enfrontaments contra els millors pilotaris bascos -fins i tot a la seua terra i amb la seua pilota-, reptes jugant amb l'esquerra contra els millors de la modalitat de raspall... per citar només alguns exemples. Era el pilotari total. Els seus duels amb Rovellet, Eusebio o Sarasol I han passat a la història. Però per sobre de tot això hi ha la seua condició humana.

Humilitat, honestedat, honradesa, saber estar, perseverança o senzillesa. Va tenir detalls genials amb els seus cercles més propers i causes nobles. Tot això sense abandonar mai el seu compromís amb la seua llengua, la seua cultura, les seues idees o el seu poble, el nom va adoptar amb molt de grau i honor.

Genovés va ser un jugador dotat igualment d’una condició física excepcional, amb un esperit de superació fora del comú i una confiança en si mateix que li permetia arriscar-se a efectuar cops i jugades inversemblants. En altres paraules, va ser la reencarnació de la locució llatina «citius, altius, fortius» al trinquet, com probablement li hagués definit Llorenç Millo en les seues enlluernadores cròniques.

La seua carrera no hagués estat la mateixa, no es pot explicar ni entendre sense la decisiva contribució de la seua dona que li ha donat suport en tot moment, època i circumstància. És de justícia posar en valor a Maria Luisa que a més ens va deixar una frase evocadora per a la història: «Paco és de tots». Per si fos poc, els seus fills van ser educats en aquests valors i el primogènit José «Genovés II» va seguir l’estela del seu pare.

No fa molt tots dos van quedar per jugar a la canxa del Museu de la Pilota del Genovés a pilota grossa, una modalitat amb un enorme potencial en tots els sentits. Estem segurs que tots dos van dirimir una partida eterna i carregada de futur.

El present article va ser publicat a Levante-EMV el 8 d'octubre de 2018.

 Víctor i Recaredo Agulló Calatayud