Fem Pilota - Capçalera

Picigin, el joc que vingué de les platges balcàniques

Àustria-Hongria, 1908. Fa 110 anys que un grup d'estudiants croates torna a la seua ciutat des de Praga, una altra ciutat austríaca on estaven estudiant. No pregunteu detalls: per tots és conegut que Bohèmia, com Dalmàcia, formen part de l'Imperi Austríac. Allò important és que aquells estudiants croates s'havien aficionat a un joc nou anomenat «Waterpolo» i que es jugava sobre aigues amb certa profunditat.

Però les, per altra banda bellíssimes, platges croates tenen el mateix defecte que les valencianes: que donen a la mar. I això vol dir que no tenen la profunditat ideal per a practicar això del waterpolo. Per la qual cosa, el grup d'estudiants d'Split va haver d'inventar-se un nou joc que puguera jugar-se en les seues costes: naixia així el «Picigin», la modalitat croata de la pilota a mà ideal per a jugar en la platja.

Servidor, com la resta de lectors del web, supose, va conéixer el picigin per l'article d'
Arsen Ivanišević. Allà vaig descobrir una modalitat de pilota a mà que segurament ningú a la CIJB no s'haurà plantejat mai de reconéixer, però que te moltes semblances amb el nostre esport. De la mateixa manera que l'Escala i Corda va nàixer fa poc més d'un segle, quan Nel de Murla es va deixar caure per Pelayo amb una corda d'estendre roba, açò del Picigin te uns... be, sembla que els croates no es posen massa d'acord amb la data de fundació de la modalitat. Si be la sempre fiable Viquipèdia i el parell de referències que hi han penjades al seu article donen com a data de creació l'any 1908, l'article d'Arsen i altres fonts endarrereixen la data de creació fins el 1923, ja com a Regne de Iugoslàvia. En qualsevol cas, sembla que hi ha unanimitat a l'hora de considerar la platja de Bačvice com la «Catedral del Picigin».

Així, ens trobem amb un joc de pilota a mà d'origen incert però relativament recent, jugat de manera eminentment amateur però amb unes regles que, tot i no estar escrites enlloc, són respectades per tots els jugadors. Tot i ser un joc que es practica a tota Croàcia i part de l'estranger, la càtedra de l'esport també te un marcat caràcter purista i considera que només els qui juguen a la platja de Bačvice juguen a la modalitat vertadera de l'esport. I és que com qualsevol que haja estat a Croàcia sap, com Bačvice, a cap lloc. O això mateix podria dir jo si alguna vegada haguera xafat Croàcia.


Este home sembla anomenar-se Žulio i és famós per il·lustrar amb esta foto l'article Picigin de la Viquipèdia en diversos idiomes. Foto: Dedinski89
 

Fins i tot trobem mestres artesans realitzant les pilotes d'este esport. La qual cosa te prou de mèrit, tenint en compte que són pilotes de tennis pelades. L'Álvarez de Carcaixent d'Split és un tal Drago Krapežič, que ja em disculparan que no diga res més d'ell perquè no tinc el plaer de conéixer-lo. La gran diferència, però, és que sembla que els croates sí que sembla que sàpiguen valorar el que tenen entre mans. El picigin és un atractiu més de la turística Split, i a totes les guies de la ciutat se'n parla.

I és que com podem vore, això del picigin te una rica història darrere tot i ser una modalitat relativament recent, amb una cultura de transmissió oral que sembla profunda i farcida d'històries que prometen ser apassionants. Tot un camí per a recórrer si algú vol endinsar-se en les platges croates.

Ací pots veure tots els articles de Francesc Fort.

            Francesc Fort