Fem Pilota - Capçalera

Palla eh!, tradició i passió. El viatge d'un valencià per la Toscana

Entre l'1 i el 10 d'agost, vaig realitzar un viatge per Pisa i Florència de caràcter laboral-professional. Aprofitant el descans del cap de setmana i donada la proximitat d'algunes poblacions de la Toscana a les que ja tenia referències que es jugava a pilota (palla eh!), em vaig posar en contacte amb algunes persones d'allà que ja coneixia d'haver vingut per València a veure la pilota: Annaritta Politi i Danilo. També amb altres per Facebook. Em van informar que hi havia un torneig a Ciciano els dies 3, 4 i 5 i 8, i immediatament vaig contactar amb algunes persones amb l'objectiu de veure-ho i, potser, que em deixaren participar, si no en el torneig almenys en alguna partida amistosa.

Vaig arribar divendres a la nit a una zona d'oci a la muntanya al costat de Ciciano amb revetlla i menjar (exquisida). Vaig quedar amb el qual tallava el bistec i em vaig presentar a Giuseppe (ànima matter del torneig) i als altres. Vam quedar a veure'ns en el matí següent del dissabte a les 10 h al carrer de joc i fer unes proves, ja que la competició començava a les 14 h. Es juga amb pilotes de badana idèntiques a les valencianes, de 40 grams de pes i tan sols de major diàmetre, la qual cosa fa que vagen menys. Vaig fer 2 o 3 proves de treta ('mando') d'escalfament i després ja diverses al màxim de potència, amb la meua habitual treta de sobaquillo. Calcule que passaria dels 65 metres, i en eixe moment vaig veure que començaven a discutir entre ells en Italià. Després em vaig assabentar que els 3 equips de Ciciano em volien a les seues files per fer de banca ('mando'). Sembla que els va impressionar la treta de sobaquillo, ja que ells treuen de manró per dalt i també de bot de braç, alguns passant de 70 metres.


Finalment vaig participar amb el Ciciano A, i vam aconseguir arribar a semifinals. Participaven sis pobles limítrofs: Ciciano, Piloni, Scalvaia (el campió), Tirli, Torniella i Vetulònia. Alguns amb 2 o 3 equips ('esquadra').

Vaig quedar meravellat amb la passió que es viu la pilota en estes poblacions de muntanya i el gran seguiment de públic que tenen. Al voltant d'este 42é campionat de Palla s'organitza una festa nocturna cada dia, amb ball i sopar. El diumenge 5 a la nit va tenir lloc la cerimònia de lliurament de trofeus abans del ball i vaig tindre la satisfacció de poder donar una xarrada sobre pilota valenciana, amb traductora Italiana.

He quedat molt satisfet de l'experiència viscuda i espere poder repetir en este lloc i altres en què es venera el joc de pilota.

Va de Bo!


El viatge de Rafa 'Sony' a Ciciano (Itàlia)

       Rafa 'Sony'