Fem Pilota - Capçalera

A propòsit del III Campionat Femení de Pilota, Sueca 2018

"Tota coincidència entre les meves idees i les teves és això: pura coincidència" Joan Fuster.

Més enllà dels aspectes esportius, la creació, el 2015, del CPV Xúquer va anar lligat a una postura clara davant d'un context immobilista: calia una regeneració i una democratització del nostre esport i els clubs de pilota haurien de ser l'avantguarda d'un hipotètic canvi. La pilota encara està subjectada per estructures del passat que en el seu moment foren primordials per a la supervivència del nostre esport, però al s. XXI resten obsoletes per no adaptar-se o adaptar-les als nous temps i és en aquest context on els clubs, els eterns aficionats, es troben desorientats per estar obligats a viure el present, l'ara.

En aquest carpe diem esportiu va sorgir a la mateixa temporada de la fundació del club el Campionat Femení de Raspall simplement perquè calia inventar-lo. Era la nostra acció davant d'un buit existent fora del món federatiu. Som conscients que hi ha clubs que ens porten molt d'avantatge amb un treball intens i silenciós. Un treball de club, d'iniciatives que ens porten a plantejar-nos el següent: és aquesta la pilota que volem? I no sols per l'entrada de la dona, sinó també, per la creació d'escoles amb xiquetes i xiquets. Quin futur desitgem? Quin futur té qualsevol club?

Sembla una contradicció, però després de 780 anys de pilota tot està per fer. 780 no són tres o quatre. Exageració o no, ens trobem cada any amb una sèrie d'ensurts, entrebancs, sorpreses, impediments, etc. que focalitzen les converses sobre un altre futur. Vivim i revivim la cultura efímera de travessar sempre, per un dia, a rojos o a blaus, professionals o aficionats. Malauradament, el futur d'uns és el present dels altres. I demà? Déu proveirà. I si demà hi haguera més colors? Tants colors com clubs? I si demà fórem tots i totes pilotaires? Després de 780 anys l'home continua sent aficionat i la dona pot començar a ser pilotaire, però hem de ser conscients: pot començar! La Federació, com no, la casa dels clubs, està fent una gran labor canalitzant tot el treball d'aquestos amb exitoses celebracions del 8 de març, circuits, trobades, la lliga d'elit, etc. i el CPV Xúquer no vol ser menys amb el seu III Campionat Femení de Pilota a Sueca, el pròxim 27 de maig de 2018, i així homenatjar el treball de club d'on veritablement han sortit i no de cap llosa.
 

Glub, club, glub!!. Il·lustració de Marià Pérez

Aquest és sols el principi d'un llarg camí, però sabem quin és? Amb el campionat de la dona, el CPV Xúquer, vol parlar de la pilota en termes generals i d'eixa pilota transversal i de club on tothom cap a les dos vessants: la lúdica i la competitiva. Cal una reorganització de l'estructura perquè cada club marque el seu destí més enllà de l'horitzó de la temporada pertinent. Cal que tots i totes ens definim com a pilotaires de club, sembla una ximpleria, però és així, per refermar-nos, per a saber on estem, què fem i per què ho fem. De vegades no sabem si som o estem a un club esportiu, una associació cultural o, per estrany que us semble, a una ONG amb la intenció de fer arribar la pilota a tothom de forma altruista, al cap i a la fi som els RPV: els rebostos de pilota valenciana. Tal vegada siga una exageració, però pareu atenció: d'on surten els avanços? On es troba la imaginació? Qui sosté aquest sistema? Ximpleries? Doncs això, pura coincidència. I sí, és veritat, cal que un dia deixem de fer el campionat de la dona per la normalització de l'esport, però fins al moment seguirem perquè cal. Per la igualtat. Ara bé, quina? És el model masculí el model a seguir per les dones? Quan parlem de professionalisme femení és el mateix que el masculí? O pel contrari igualtat és altra pilota per a tothom?

Per a aquesta tercera edició hem volgut confeccionar altre tipus d'esdeveniment. De primeres, l'hem titulat amb el genèric 'pilota' perquè a banda de la modalitat del raspall, enguany al carrer de Vicent Baldoví, hem afegit tres modalitats existents a les instal·lacions de pilota de l'IES Joan Fuster i que per a moltes de les participants serà tot una novetat. Una d'elles, la galotxa, ja va apareixent cada cop més al panorama federatiu femení, però la galotxeta i el frare, possiblement, siga la primera vegada que entren en contacte. El format serà competitiu, però la pretensió és la de gaudir per un dia la pilota, amb modalitats encara per descobrir per a la immensa majoria que amb una mínima xarxa d'instal·lacions donaria pas a futurs enfrontaments entre clubs i internament, al simple i hedonista fet de jugar, per a no quedar-te pel camí si eres jove o a casa si eres major, quan el temps, les forces o altres designis no deixen enfaixar-te les mans. Musicalment parlant és el tercer disc i diuen que és el més difícil, però l'hem de llançar. Amb tot, esperem que tinga la mateixa acollida que les dues primeres edicions amb pilotaires vingudes des del Campello, Alaquàs, Meliana, València, Cullera, Riola o Fortaleny sense oblidar, és clar, a les suecanes.
 

Marià Pérez i Claver
president del CPV Xúquer