Fem Pilota - Capçalera

Perquè la pilota valenciana és el millor esport del món

El Genovés, divendres, 13 d'abril de 2018. Ian i Sanchis 25 Sergio i Tonet IV 15.
 
La partida que es va vore el passat divendres al trinquet municipal del Genovés és una d'eixes partides que paga la pena veure i viure. És una d'eixes partides què, si haguera sigut televisada, de les que haurien de posar en totes les escoles de pilota perquè els xiquets veren com es juga i com s'entrega un jugador.
 
Jo, que he vist prou partides, no recorde una com aquesta, amb tanta lluita, entrega i duració d'un sol joc.
 
Era una partida amb molt bones expectatives. Jugaven, per una banda, els rojos, Ian de Senyera, l'actual campió individual i de la lliga, amb Sanchis de Montesa, un dels millors mitgers de l'actualitat. Per l'altre costat, de blau, dos jugadors locals, Sergio, possiblement el que més rendeix en aquest trinquet, acompanyat per Tonet IV què, amb només vint anys, ja ocupa plaça de mitger consagrat.
 

Sergio, un dels jugadors que més rendeix al trinquet del Genovés. FOTO: Museu de la Pilota del Genovés

El trinquet ple i, a més a més, amb un premi de 200€ als guanyadors que donava el Bar Avenida.
 
La partida va començar amb un 10 per cap per als rojos, donant fins de deu i, pareixia que, en un tres i no res, s'acabaria. Però vingué la reacció dels blaus, igualaren a deu i, fins i tot, donaren de cinc. Jugant molt els quatre, s'arribà a un 15 per 10 roig, i una igualada a 15, per a, seguidament, posar-se per davant, novament els rojos, 20 per 15. I, encara que fins ací va ser una grandíssima partida, el millor estava per arribar. L'últim joc, que també va caure del costat dels rojos, va durar 50 minuts de rellotge, va tindre quatre vegades val l'equip guanyador, i dotze el blau. A cada quinze, la gent s'alçava per aplaudir i, encara que estaven esgotats, cadascú donava el millor de si mateix. Prova de tot és com van quedar les mans de Sergio.
Ja no es tractava del premi econòmic, que també, sinó de guanyar jugant el que no està escrit.
 
I no entraré en valoracions tècniques, però, el que van jugar, el que van donar quasi quan ja no podien més, això fa que, la pilota valenciana, siga el millor esport del món.
 
Vídeo de l'últim quinze de la partida. AUTOR: Xavi Alberola

David Sarasol - Director del Museu de la Pilota