Fem Pilota - Capçalera

Final d'altura a Pelayo

Gran partida la viscuda al Trinquet Pelayo amb motiu de la final de la Lliga Professional d’Escala i Corda. Un espectacle vibrant celebrat en plenes falles i que va coronar, de bell nou, com a campió, el pilotaire de Benidorm, Pere Roc II, un gran escaleter que ja no té res a demostrar perquè és un jugador d’una peça. Antològic el continu de pilotades ofert per aquest rest en el tram final d’una partida plena de daltabaixos, discontínua, potser, però clarament a l’altura del magnífic ambient que omplia fins a l’últim raconet el vell recinte de la capital. Resultat: 60-50 a favor dels rojos. Dos hores de partida i un trinquet enfervorit per les anades i vingudes del marcador. 15-30; 35-30; 40-45; 60-50. Coixinets enlaire. I entretant, sis pilotaires lliurats a una autèntic recital de fantàstica pilota.

Bona nota es deuria prendre d’una final inèdita i diferent que comptava amb tots els ingredients per fer gaudir els aficionats. Com així va ser. D’una banda, el citat Pere Roc II i el seu equip, de roig, amb Jesús i Carlos, mitger i punter respectivament, tots dos amb molt d’ofici, l’un de Silla i amb un currículum excepcional, l’altre del Genovés i amb una carrera prometedora que ja engreixa l’elenc de pilotaires campions d’aquest poble de la Costera que mai no ha deixat de ser referència en el món dels trinquets. Enfront, els blaus, on hi havia una jove promesa de 21 anys, un pilotaire fi com una guinyola que respon al nom de Francés i del qual se sentirà a parlar molt, moltíssim, anys a venir. Silenciós i seré al llarg de tota la final, pel que es veu encara no li tocava. I això que l’acompanyaven dos pilotaires de la comarca de l’Horta com Javi i Bueno que ho van donar tot quinze rere quinze. Però no era el dia, certament. No. Perquè Pere Roc, de moment, és molt Pere Roc, capaç de dir aquesta és la meua quan tot pareix anar costera amunt i el trinquet es transforma en una olla plena de productes suculents: rivals poderosos, pobles sencers rendits als seus ídols, premsa especialitzada i una nova radiotelevisió com À Punt que retransmetia per primera vegada l’esdeveniment de la temporada en format streaming. Alguns encara vibren, de fet, amb algunes de les pilotades salvades pel rest de la Marina, o amb algunes altres tornades per Jesús a peu de careta, o amb els quinzes comptats però precisos de Carlos. Tots tres, ara, són campions. Consagrats i premiats amb el nou i bonic trofeu que reben els vencedors, allunyat a tot açò de la insulsa copa que fins ara substituïa les enyorades mans de Manolo Boix.

La gent respon en aquesta classe de finals, en definitiva, molt interessants des del punt de vista del bon aficionat, que sempre agraeix la presència de jugadors inesperats i amb projecció. Les aficions es mouen quan la pilota valenciana regala aquests moments, aquesta és la veritat. Grandiós escenari el del Trinquet Pelayo, temple del nostre joc, casa dels més grans que ha rebrotat, per fi, com una planta silvestre, fidel al seu històric rugit i al colp indiscutible de la vaqueta. Una remor incessant de les veus de les comarques. Tot un gust per als sentits.
 

Els campions amb el trofeu de Ferran Molió. Foto: Ulisses Ortiz


     Sergi Durbà