elmusa

Persones anònimes

Rosendo Pastor Sarasol és un d'eixos hòmens de pilota que hi ha en molts dels nostres pobles.

Rosendo és el monitor de l'escola municipal del Genovés des de fa més de deu anys i, a més a més, tots els divendres el trobes marxant al trinquet municipal del Genovés, així com molts dissabtes a La Llosa de Ranes o, a l'estiu, al de Castelló de Rugat, tots dos regentats per un altre home de pilota, Balduino de Simat.

Com a monitor està dos dies per setmana (dimarts i dimecres) al trinquet del poble, però, a més, cada dissabte de competició està amb els xiquets. No sempre, ja que més d'una vegada té distints equips jugant per diversos pobles. Encara que, de vegades, recorre més d'un poble on juguen els xiquets de la seua escola.

I moltes vegades ha anat darrere d'aquest o de l'altre jugador perquè no arribe tard o l'hagut de dur i tornar a casa perquè no podia dur-lo ningú. Recordem que, al Genovés, hi vénen xiquets de Canals, La Llosa, Lloc Nou, Barxeta, Benigànim, Aielo de Malferit, Guadasséquies o Almiserà.


Rosendo amb alumnes de l'Escola de Pilota del Genovés. Foto: Ulisses Ortiz

Per les seues mans han passat jugadors ja consagrats com Tonet IV, Raül Sanchis, Moltó, Montaner, Paco Lorja o Pablo, tots ells en primera línia del raspall professional. Altres s'han quedat pel camí o estan participant en campionats d'aficionats. Però, a tots, els dedica el seu temps i el de la seua família. Ara hi ha una nova fornada fent-se lloc, com Aaron, Jorge, Joan o Marcos, entre altres. I, darrere vénen espentant altres com Sergi, Aitor, Plantet i molts més, jugadors que arribaran o no, però què, com els seus companys, el que volen és arribar a jugar la lliga professional o el campionat individual.

Tot açò ve arran de publicar una foto al Facebook on apareixien Rosendo i dos jugadors com Pablo de Barxeta i Montaner d'Almiserà, tots dos fets a l'escola del Genovés, amb el titular 'Fent pedrera'.

Moltes vegades he publicat fotos com aquesta, amb jugadors que han format part de l'escola municipal del Genovés essent ell monitor.

Montaner va compartir la foto al seu Facebook i va posar el següent comentari: "en el gran maestro que tants anys ha sigut el nostre entrenador!! Rosendo Pastor Sarasol".
 

La foto que va compartir Montaner. Foto: Museu de la Pilota del Genovés
 
Quan un jugador de pilota està en el més alt de la seua carrera, o acaba d'arribar al cim, tot és molt bonic, tots l'admiren i tots volen guanyar-li o jugar contra ell. I ell, vol jugar davant els millors i als millors trinquets.

No he escoltat moltes vegades que un jugador agraïsca el treball d'aquestos entradors en la seua etapa de formació, que deu haver hagut. Igual que la feina dels pares, iaios o altres parents, duent-los als entrenaments, a les partides, amunt i avall. Moltes vegades, robant temps als teus moments i famílies. Jo mateix he vist un munt de pares, mares i iaios asseguts a l'escala del trinquet del Genovés, mentre els seus fills fan la sessió que els pertoca. De vegades amb un fred de collons i, d'altres, amb una xafogor insuportable.

I, no ens enganyem, alguns jugadors, quan arriben al més alt, no recorden d'on vénen, ni el que han passat per arribar-hi.

Així que el comentari de Montaner, m'ompli de satisfacció, perquè, el que fa, és valorar i agrair eixa tasca. Igual que el seu pare, les hores que li ha tirat perquè estiga on està.

Rosendo, com totes eixes persones en altres pobles, clubs, escoles, representa la persona, normalment anònima, que es deixa la pell per eixos xiquets. Uns arribaran, altres es quedaran pel camí, però, tots ells hauran format part d'aquesta gran família que és la pilota valenciana.

Podríem recordar moltes persones d'eixes, però, ho deixarem en la de Rosendo, per tots. Un dia i un altre, amb el temps dels fills, de la dona, de les seues aficions, es dedica a formar nous jugadors de pilota valenciana i, també, formar-los com a persones.

Aquestos xiquets arribaran a jugar al Genovés, a La Llosa, a Oliva o Bellreguard. Jugaran lligues, guanyaran campionats, alguns tocaran el cim, altres es quedaran pel camí o, tal volta, jugaran vint anys, encara que no guanyen res. Però, el que és ben segur, és que, darrere d'ells, hi ha un pare, una mare, un iaio, un monitor, un entrenador, un psicòleg, un aficionat, un tiet, un amic o amiga que, d'una manera o d'una altra, ha contribuït al fet que estiga on estarà.
 

Montaner fent la treta al trinquet del Genovés, on s'ha format. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

I també arribarà el dia què, valga més que no, tindrà una lesió greu i haja de parar durant molt de temps. Tots s'oblidaran d'ell, perquè, si no estàs al màxim nivell, hi ha llocs on no et cridaran. I quan estiga recuperat, acudirà a eixe vell entrenador que sap que el pot posar en un altre trinquet de menys categoria perquè puga anar rodant i recuperant la forma d'abans. I el vell entrenador ho farà, el posarà en partides on puga agafar eixa forma fins a arribar al nivell que necessita per a tornar a jugar en els grans trinquets on has d'estar al 100%. Pot ser, el jugador ja no el cride, però, eixe Rosendo, o qui siga, ho farà perquè se l'ha criat ell i el considera com un fill.

En certa manera, que un jugador que arriba al més alt, per a eixe entrenador és tot un orgull. Vore guanyar l'individual o la lliga a Moltó, la copa a Tonet IV, arribar a una final de lliga en la seua primera participació, com ho van fer el mateix Tonet IV, Pablo o Raül Sanchis, vore a Montaner treure com ho fa davant Marrahí o Ian, tot això, vulgues o no, t'ompli com a entrenador i com a persona. Sempre podràs dir que tu el vas formar.

Amb eixa frase, Montaner no fa més que posar al lloc que es mereixen a totes eixes persones, tant del Genovés, com de Simat, de Gavarda, del Puig, de Beniparrell, de l'Alqueria d'Asnar, d'Onda, de Castelló, d'Almassora, de Petrer, de Piles, d'Oliva, i de tants i tants pobles del País Valencià. Perquè Rosendo està al Genovés, però hi ha molts altres als nostres pobles portant escoles, clubs o trinquets.


Rosendo i Montaner (dreta) en una partida de 2015. Foto: Museu de la Pilota del Genovés
 

       David Sarasol