elmusa

El trinquet curt d'Ondara

Dissabte per la vesprada va tindre lloc la inauguració del trinquet de pilota grossa d'Ondara. Bé, realment la inauguració de l'obra de rehabilitació d'aquest espai, existent probablement des del mateix any que el trinquet llarg, 1872. És un trinquet de pilota grossa adossat a un trinquet llarg, amb el que comparteix un dels murs. Aquesta manera de construir els trinquets apareix sovint en alguns dels més antics que tenim, destacant especialment el trinquet de l'Olleria que és un cas molt similar al d'Ondara, ja que existeixen dos trinquets en serie que junts sumen la longitud del trinquet llarg. Actualment els de l'Olleria estan en molt mal estat i amenacen ruïna i dels d'Ondara el segon ha desaparegut, absorbit per les cases veïnes. De manera que, hui en dia, és una gran notícia per al món de la pilota que aquest espai siga recuperat i no tractat com un magatzem o carreró abandonat, tal com passa amb alguns trinquets curts construïts junts a altres llargs.

La inauguració va ser un acte senzill, com ha de ser, amb una partida entre jugadors de pilota grossa de l'Abdet, mistela, coca de llanda, la justificació de l'obra i el cost per part de l'alcalde José Ramiro i una breu explicació del joc i l'espai per part de Víctor Agulló i meua.
Aquest trinquet no sols és especial per estar situat al costat d'un trinquet llarg. A més a més, és un dels pocs que continuen en peu bastits per a aquesta modalitat, i des del dissabte passa a contar-se com un dels tres trinquets històrics de pilota grossa amb tots els elements necessaris per al joc en correcte estat de conservació, junt amb el de Parcent i al de l'Abdet.
 

Imatge de la inauguració. FOTO: Aj. Ondara

De fet, s'ha pres de model per a algun dels elements i ratlles el trinquet de Parcent, combinant els elements necessaris per al joc de pilota grossa amb altres per practicar diferents modalitats, així com per a introduir als xiquets en el món de la pilota, ja que les seues dimensions el fan més assequible per als infants. El resultat de la rehabilitació és correcte, ja que aconsegueix recuperar un espai per a una modalitat que no té la presència que mereix i conserva les mesures originals de l'espai. L'únic retret que es pot fer és que s'hauria d'haver tingut més consideració cap al valor patrimonial de l'element arquitectònic, ja que estem parlant d'un edifici de més d'un segle d'antiguitat on, abans d'empendre cap acció, s'haurien d'haver estudiat els elements existents, que de vegades ens poden contar coses amagades entre capes de calç i algeps.
 

Així estava el trinquet abans de la reforma. FOTO: Ajuntament d'Ondara

No obstant això, cal felicitar i donar les gràcies a l'ajuntament, que ha realitzat l'obra, i agrair a Toni Albert la voluntat de fer que la pilota grossa siga visible i puga ser practicada. Esperem que en un futur altres trinquets de pilota grossa, que n'hi ha, tinguen la mateixa sort i puguen ser restaurats.

Ara només cal esperar que l'espai aconseguisca el més important: fer passar una bona estona als jugadors i ajudar a la recuperació d'una de les modalitats més accessibles i amb major diversitat de practicants de la pilota.

Clica ací per a llegir altres articles de l'autor

Josep M. Congost