Fem Pilota - Capçalera

Antonio el de la Granja

Antonio Palop Albors va nàixer a la Granja de la Costera l’any 1938 i va viure molts anys a Rotglà i Corberà, també a la comarca de la Costera. El passat divendres 2 de febrer de 2018 Antonio ens va dir adeu. Este article és el nostre homenatge particular. 
 
Antonio el de la Granja, com és conegut en el món de la pilota, ha sigut un dels millors jugadors professionals en la modalitat de raspall dels anys 60,70 i 80 del segle XX.
 
Ell contava que va començar a jugar a pilota al carrer de la Granja i als carrers del pobles de la Costera. Un mestre de l’Olleria que estava a la Granja el va animar perquè anara a jugar al trinquet de l’Olleria, era l’any 1956 i allà va iniciar la seua carrera de jugador.
 
A finals dels anys 50 i principis dels 60 va començar a fer-se un nom en el món del raspall i s’anunciava en partides als trinquets de l’Olleria, de Castelló de la Ribera, d’Aielo i de Tavernes de la Valldigna. També va començar a jugar al trinquet del Genovés des de la seua inauguració l’any 1963.
 

Antonio, Miramar i el Pigat al Zurdo de Gandia, l'any 1967. FOTO: Museu de la pilota del Genovés.

La seua carrera esportiva va continuar progressant quan l’any 1964 va debutar al Zurdo de Gandia, que en aquella època era el trinquet més important, on havia de jugar qui volia triomfar en el món de la pilota al raspall. La primera partida d’Antonio a Gandia va ser el dia 19 de juliol de l’any 1964, van jugar Antonio i Pigat contra Rochet i Ricardet.  L’any 1965 s’anunciava amb el nom de Granja i va jugar una partida en el mes d’agost (Granja i Pigat contra Miguel i Marines) i dos en el mes d’octubre (Malonda i la Granja contra Miramar i Pigat, i Miramar i la Granja contra Malonda i Pigat). Després de començar a Gandia Antonio va jugar també a la resta de trinquets de la Safor i de la Marina Alta, com Oliva, Pedreguer i Benissa que en aquells anys tenien més activitat i era on es jugaven les millors partides.
 
La llarga etapa en què Antonio va jugar a Gandia està ben documentada perquè el trinquet del Zurdo portava uns llibres registre en què anotava el dia, els jugadors, el resultat  i un comentari sobre les partides. És una documentació molt interessant, una còpia de la qual es troba al Museu de la Pilota del Genovés, i que hem pogut consultar gràcies a l’amabilitat del seu director, David Sarasol.
 
 

Malonda I, Cristòbal i Antonio.
 
Antonio el de la Granja va disputar un total de 815 partides al trinquet del Zurdo, des de juliol de 1964 fins a gener de 1985.
 
L’any 1966 hi va jugar 18 partides, però podríem dir que l’any 1967 va ser el de la seua consagració, va jugar un total de 85 partides, en les quals majoritàriament jugava de mitger. Va començar a jugar de rest a partir d’octubre del 1968. L’any1969 va disputar un total de 44 partides. Eren els anys de jugadors com Pizarro, amb qui va jugar 94 partides (13 a favor i 71 en contra), de Gorxa (53 partides), de Muñoz (46 partides), de Miramar (45 partides), de Ricardet (24 partides) i de Marines (8 partides).
 
La seua etapa de plenitud esportiva va ser la década dels 70. Van ser els anys de més presència d’Antonio als cartells del Zurdo, una època en què es va consolidar com un dels restos més destacats de la historia del raspall. Són els anys que van des del 1970 fins al 1978, perquè el dia 21 d’abril d’aquell any va patir una lesió i va estar un any i mig en què pràcticament no va jugar cap partida a Gandia.
 
Van ser els temps de jugadors com el Pigat, amb qui va jugar un total de 438 partides (271 a favor i 157 en contra), de Sanchis (312 partides), de Rochet (210 partides), de Pellicer (167 partides), de Malonda (154 partides), de Batiste (152 partides), de Burguera (151 partides), d’Antoniet de Xeresa (138 partides) i de Bañuls (22 partides).
 

Costa, Batiste, Antonio, Malonda II, Malonda I, Pigat i Emilio Peris. Al trinquet el Zurdo
 
La tercera etapa de la seua llarga carrera de jugador professional va ser en la década dels 80. Va canviar la seua posició i tornava a jugar també de mitger o de punter. Curiosament és d’aquesta época quan trobem més informació en la premsa escrita. La pilota començava a tindre més difusió mediàtica i les institucions autonòmiques van començar a potenciar el joc, es va crear la Federació de Pilota i els Campionats Nacionals de Pilota.
 
Era l’època de jugadors com Costa, amb qui va jugar un total de 124 partides (51 a favor i 63 en contra), de Pascual (92 partides), de Leandro (82 partides), de Malonda II (73 partides), de Miralles (70 partides), de Mena (43 partides), del Simatero (17 partides), de Julio (17 partides), de Pascualito (11 partides) i de Parra de Llanera (3 partides).
 
Les últimes partides en què es va anunciar Antonio a Gandia van ser en el mes de gener de l’any 1985. El dia 6 va jugar amb Malonda i Sevi contra el Simatero, Sanchis i Pascual, i el dia 11 va jugar amb el Coeter contra Sevi i Luís.
 
Després de la seua última partida a Gandia, Antonio encara va continuar jugant als trinquets de Castelló de la Ribera, Pedreguer, Oliva, Canals i Castelló de Rugat. 
 
Els anys 1986 i 1987 Antonio, fent equip amb Simatero i Pascual, va guanyar el recentment creat Campionat Nacional de Pilota Valenciana. 
 
Es va retirar com a jugador profesional a finals dels anys 80. L’any 1992 li van fer una partida d’homenatge al trinquet de Castelló de la Ribera.
 

 Homenatge a Antonio el de la Granja el 26 del 6 de1992 al Trinquet de Batiste de Castelló de la Ribera. Dalt Malonda II, Antonio, Leandro, Tonet, Parreta, Costa i Pinet. Baix Juan, Costeta, Lluïset, Agustí i Pascualito. FOTO: Arxiu de Lluïset
 
Un reconeixement que també hem volgut fer en aquesta aproximació a la biografia esportiva d’un home que, ho repetim, ha sigut un dels millors jugadors de raspall de la llarga història de la pilota. Un jugador de pilota de qui han parlat, parlen i estem segurs que parlaran,bé tant els aficionats com els jugadors. 
 
Antonio el de la Granja, un nom respectat, reconegut i ben considerat en el món de la pilota.
 

Antonio el de la Granja Estiu del 86. Trinquet d'Oliva. Arxiu Vicent Malonda
 

   Josep V. Martínez