elmusa

Juliet, figura i cavaller de la pilota

Parlar de Juliet d'Alginet són paraules majors. Sense dubte, es tracta d´una icona de la pilota, davant la qual tothom es descobreix. Una figura summament respectada i representativa d'una època gloriosa per al nostre esport. I que tingué molt a vore amb una Renaixença per a la pilota, ja que arran de la seua aparició es van obrir nous trinquets, com a fruit de l'embranzida que el mestre d'Alginet va donar al nostre esport. I també, perquè poc anys després va coincidir en el temps amb una altra figura llegendària com Rovellet. Tots dos van donar molta glòria a la pilota.

Juliet fou una primeríssima figura, des de mitjan de la dècada dels quaranta a mitjan dels cinquanta. Després va compartir amb Rovellet la cúpula amb una dura i sana rivalitat entre ells, que fou la causa per la qual la gent omplira els trinquets.

Fins a l'aparició de Juliet, a partir del 1945, aproximadament, la pilota estava considerada com una afició poc recomanable, on només anaven els viciosos i els perduts. Canviar esta imatge no era gens fàcil. Però Juliet, que era per damunt de tot un cavaller, va aconseguir que el concepte de pilota associada al vici, agafara una altra orientació.
 

Juliet, l'any 1948. Foto: Ismael Latorre. Museu de la Pilota de Genovés

Juliet eixia sempre a la canxa amb extrema serietat i sempre exigia i s'exigia a si mateix, anar a per totes i donar espectacle. Eixa era la manera que tenia de protegir el seu prestigi i de respectar el públic. Mai consentia fer el ridícul.

A més, tenia molt de mèrit ser el millor, per a un jugador que pràcticament no utilitzava massa l'esquerra i pràcticament només jugava amb la dreta per baix per culpa d'una forta lesió que tingué al colze. Però tot i això, es col·locava com ningú sempre en el lloc idoni per jugar la pilota amb la dreta per baix i carregar el joc a on el rival tenia el punt més feble.

En els últims anys de la seua vida, encara quan entra en un trinquet, en dies assenyalats només, perquè ell no es va prodigar molt després de retirat, la gent sempre el rebia dempeus i amb una forta ovació, un detall que es comenta per si sol. I malgrat tot, sempre el recordarem la mateixa imatge, vestit de forma austera, amb camisa blanca i espardenyes de careta de forma innegociable.

Este article reeditat és la introducció de l'última entrevista que va concedir el mític pilotari Juliet, publicada el 9-11-2014 i que podràs llegir punxant ací.
 

Juliet fent la ferida d'honor.

        Paco Durà