elmusa

Les estadístiques en l'esport: una oportunitat per a la pilota en À Punt

Cada vegada són més les dades que tenen a l'abast els esportistes, preparadors i periodistes esportius. Amb elles s'analitza el rendiment de l'esportista o equip en qüestió i, també, es compara amb altres agents esportius o situacions. Uns ho faran servir per a millorar el seu rendiment, altres per a poder fer valoracions periodístiques o personals amb criteris més objectius.

El futbol, el tennis i, especialment, el bàsquet són els esports on podem veure la gran presència que tenen les estadístiques. L'NBA és el millor dels exemples. A la lliga de bàsquet dels Estats Units es comptabilitza absolutament tot. Només pel que fa a fer cistella, es pot saber des de quina banda de la pista cada jugador i equip té millor percentatge d'encert, amb infografies que mostren als espectadors per a visualitzar-ho millor. També al futbol estan cada vegada més presents les estadístiques i les televisions mostren detalls com l'àrea d'influència de cada jugador en el terreny de joc, des d'on han llançat a porteria o els quilòmetres que ha recorregut.
 

Estadístiques de Gayà en l'últim derby. Imatge: Superdeporte

En els últims temps de RTVV, les estadístiques van començar a estar presents en algunes partides de pilota jugades als, aleshores, trinquets blaus de Montcada i el Genovés. En les seues retransmissions es comptabilitzaven aspectes com la durada dels jocs, el nombre d'intercanvis, el tipus de colp de cada jugador o la velocitat d'una pilotada. Tanmateix, en les últimes partides que Levante TV o Mediterráneo han emés han desaparegut pràcticament per complet. Amb À Punt, la nova televisió pública valenciana, apareix una oportunitat perquè les estadístiques tornen a fer acte de presència en les retransmissions del nostre esport. Començant per les més bàsiques, es podria comptabilitzar el nombre de quinzes que executa cada pilotari, d'esta manera sabríem quin pilotari ha estat més determinant en una partida. També es podria fer en relació amb les pilotes que juga, per a veure si un punter, posat el cas, juga poques pilotes però les finalitza amb encert o, per altra banda, li costa més tancar el quinze. Com ja es feia en aquelles partides narrades per Paco Nadal, es pot copiar del tennis allò de les errades no forçades i incorporar dades sobre les tretes directes en el raspall, per exemple.

Hi ha algunes estadístiques que, evidentment, serien més costoses d'obtindre, com l'àrea d'influència de cada pilotari, en quin lloc del trinquet colpeja la pilota, quina és la seua direcció o en quin lloc exacte bota la pilota del feridor de torn. Tot arribarà. Tanmateix, hi ha altres que, amb interés i un toc de creativitat, farien més dinàmiques les futures (esperem que no molt llunyanes) retransmissions de pilota i ajudarien a crear més contingut per a parlar-ne després als diaris, a casa i als bars i, d'esta manera, mediatitzar i fer créixer l'esport dels valencians.


*El congrés "Pilota Valenciana: reptes per al segle XXI" tractarà, entre altres coses, sobre les possibilitats del nostre esport en la futura televisió pública valenciana. Per a saber més del congrés, punxeu ací: Pilota Valenciana: reptes per al segle XXI
 

Estadístiques d'un partit de tennis entre Nadal i Murray. Imatge: Sky Sports

    Ulisses Ortiz