elmusa

Rànquing d'escala i corda, per Pilota 2.0

Sempre hem defensat la importància d'un rànquing en l’Escala i Corda professional. El 2015 ja ens pronunciàrem en un article en este mateix diari on defensàvem la seua necessitat paral·lelament a la creació d'un calendari anual de competicions. Pensem que són 2 accions imprescindibles per a millorar el sistema de competició actual i convertir-lo en un producte esportiu atractiu.

Tots coneixem el rànquing en esports com el tennis, pàdel, bàdminton i el de recent creació en la pilota basca, on una gran marca ha aprofitat l'interés que suposa per als fans. Tots ells són esports de característiques similars a l’Escala i Corda, almenys comparteixen alguns principis tàctics generals, però com sabem la Pilota no és igual a estos esports i té unes característiques pròpies i diferents a tots .
 
Sabem que la mesura que ha dut a terme la Federació de Pilota Valenciana d'implantació del rànquing en pilota ha generat posicions enfrontades. Des de Pilota 2.0 pensem que es tracta d'una molt bona iniciativa i que és una forma objectiva de decidir el salari dels jugadors i una bona estratègia de màrqueting com es fa en altres esports similars a la Pilota. Però, d'altra banda, pensem que el sistema de rànquing es podria adaptar millor a la realitat de la Pilota en lloc de desaparèixer perquè siga més just i no genere conflictes. Per a dur a terme eixa adaptació, sense modificar l'actual model de competició, hauríem de tenir en compte els següents aspectes:

1. Com que els equips no s’arreglen en funció del rànquing i es continuen arreglant en funció de les traveses o el nivell subjectiu, s’hauria d’incorporar un coeficient que valorara el jugador que juga en desigualtat de nivell. És a dir, si un jugador de primer nivell juga amb companys d’un nivell molt baix contra un equip de major nivell, eixe coeficient hauria de multiplicar el valor dels jocs. D’esta forma no rebrien penalització els jugadors de primer nivell i es podrien continuar fent partides igualades com s’ha fet tota la vida.

2. La participació als tornejos ha de ser respectant el rànquing o totalment lliure per tal de no afavorir ningú que no s’haja guanyat el dret a participar.

3. Ha de ser pública la consecució dels punts de forma que no hi haja cap dubte del total dels punts de cada jugador i en quines partides els ha conseguit.

4. Si les partides del dia a dia comptabilitzen, també haurien de restar per perdre, per a limitar que hi haja jugadors que vagen a sumar algun joc de cara al rànquing i no a competir.

Per tot açò, donem l’enhorabona a la Federació de Pilota Valenciana per introduir una mesura tan atrevida i novedosa i els animem a continuar endavant amb ella introduint algunes modificacions per a fer un sistema més just i menys subjectiu. De segur que a través dels seus serveis tècnics poden aportar més.


Rànquings de rests i mitgers en escala i corda i raspall del mes de maig. Foto: FPV.

Per a llegir totes les opinions de Pilota 2.0, podeu punxar ací.

             Pilota 2.0