Fem Pilota - Capçalera

Tamburello. Pilota amb ferramenta

Al llarg de la història dels jocs de pilota sempre s’ha fet una distinció entre les modalitats a mà neta i aquelles que utilitzen una ferramenta, com ara la cistella, el triquet o la pala, però hi ha una que, segons ens diuen els italians, ja la jugaven els romans, tot i que jo no he trobat cap documentació adient.
 
Aquesta modalitat es diu “Tamburello” i es juga en un camp de 80x20m amb una línia o corda al mig que haurà d’ultrapassar una pilota de goma que es colpeja amb una pandereta, que duu un element més resistent en un lateral per a agafar-la, de manera que arriba a ser una altra varietat de Joc al Llarg, com és el Tenis.
 
Havent estat ben acollida internacionalment, hi ha Campionats mundials, en els quals destaquen Itàlia i França, tot i que la selecció espanyola (no hi apareix cap valencià) va guanyant nivell, a poc a poc.

Reportatge de Telemadrid sobre el Tamburello
 
Disposa d'unes quantes modalitats amb més o menys èxit, com ara:
 
- Tamburello indoor, que es juga als pavellons coberts sobre una pista de 34x16 m, amb una pilota de tennis despressuritzada i amb un pes d’uns 40 g.
- El Tambeach, modalitat que es juga sobre la sorra, siga a la platja o en un lloc preparat i, per tant, s’ha de jugar sempre a l’aire lliure. El camp té una mesura de 24x12 m i al mig té una xarxa amb una altura de 2,15 m.
- El Funny Tambeach és una modalitat reduïda del Tambeach que han introduït l’any .015 pel que fa a tornejos. La Federació vol donar-li impuls per tal que triomfe a les platges o allà on no es dispose de grans dimensions per a practicar el joc.
- El Tamburello a muro, modalitat amb un mur al costat i al llarg del camp que provoca un rebot amb variacions de trajectòries.
- El Tambumuro és una especialitat reduïda en la qual s’enfronten dos jugadors amb un mur de suport.
- El Tambutennis és una espècie de Tenis que es juga, fins i tot, amb la xarxa al mig.
 

Campionat italià de Tamburello. Foto: OA Sport
 
Hi ha alguna més però són bastant locals pel que fa a l’àrea de la seua pràctica.
 
Com és fàcil de comprendre, la relació amb la Pilota Valenciana és ben minsa, partint de la base que es tracta d’una modalitat amb ferramenta (potser per eixa causa els valencians no l’estimen com per a participar-la als Campionats que existeixen) que, per altra banda, resulta més acceptada per la gent que no vol colpejar amb la mà, per por a que li puga fer mal.
 
És per eixa causa, almenys així ho estime, que els valencians, volent mantenir la tradició de jugar amb la mà sense cap ferramenta, hem arribat a l’extrem de disposar d’una modalitat que manté la nostra idiosincràsia, com és el Màdel, utilitzant les mateixes instal·lacions del Paddle però sentint el plaer d’acaronar la pilota amb el palmell de la mà, sense cap intermediari, tot i que encara hi haja qui es pregunte si això serà divertit i si podrà fer malbé les mans.
 
No menyspreem ningú, però parlant del joc “Amb la mà”, ja fa bastant temps en un article publicat vaig dir:
 
“El joc amb la mà és la connexió ben fonda d’amor i odi entre el jugador i la pilota, l’home i la dona, a la qual hom li parla amb tota l’estima si li va bé en el joc i li diu barbaritats quan li va malament, i la ferramenta és un additament impropi que ens du al “Ménage à trois”, que, per a la majoria, no és molt acceptable”.

Per a llegir més articles de Víctor Iñúrria, punxeu ací: articles de Víctor Iñúrria.

        Víctor Iñúrria