elmusa

La partida de Festes de Sella: una visió diferent

Un dels actes més importants de les nostres Festes són les partides de pilota: les partides del dimarts de festes. Partida centenària, llegendària, que ompli la plaça; on han vingut els millors pilotaris de tots els temps; partida que és, i seguirà sent (esperem que per molts anys), tot un referent.

Com cada primer dimarts d’octubre des de fa més de 130 anys (a les festes del segle del 1885 ja apareix, però es jugaria abans amb quasi total seguretat), Sella ret tribut a la pilota al carrer i a la modalitat de Llargues. Centenars d’aficionats s'apropen a la plaça Major per a gaudir d'un gran dia de pilota amb les partides programades. És un dia de festa, de germanor i de retrobament. Moltes persones continuaran amb la tradició dels seus avis de “pujar” a Sella cada primer dimarts d’octubre.

Està clar el que per als sellards significa aquesta partida. Però què en pensen des de “fora”? Jugadors, aficionats, etc. Enguany hem volgut preguntar a alguns d’eixos protagonistes què significa o ha significat per a ells aquesta partida.
 
“Des dels 14 anys he pujat a jugar a Sella en festes. Per a qualsevol jugador de llargues, Sella transmet una emoció singular. De multitud, de reconeixement, de sentir-te afortunat pel joc que practiques. La festa de la pilota en Sella engloba una idiosincràsia del caràcter del poble valencià que sempre manté any rere any. Una jugada: jugant a perxa Genovés, del bot en l’esquerra vaig poder comprovar la màgia dels seus braços. La va colpejar posant-la en el carreró de darrere de l’església”. José Antonio Martínez. President i jugador del C.P. d’ El Campello

“Recorde que sempre li feia molta il·lusió eixa partida i es preparava molt durant les setmanes prèvies per a poder estar 'a tope' i fer una molt bona partida. Sella va ser la seua casa i així ho sentia Álvaro”. Maria José Escudero (dona d’Álvaro de Tibi)

“El que m’ha motivat a vindre sempre ha sigut veure una gran partida, veure sempre els millors jugadors del moment, estar en amics i el bon ambient . Destacaria l’ambient, el nivell i les apostes, tot i que és entre setmana. Guarde bon record dels anys que vaig participar en la partida del matí, per allà l'any 2006, 2007 i 2008. Teníem ja de 26 a 28 anys i encara jugàvem les partides de juvenils. En aquells anys en avant van eixir les que són, hui en dia, les figures del joves jugadors de Sella. Una de les jugades que més recorde va ser quan un any Genovés II va agafar una pilota a rebot de la casa del retor i la va tirar per dalt a banca al Secanet. Vaig a la partida des dels 16-17 anys i crec que només he fallat 1 o 2 anys màxim.” Toni Buades. President i jugador del C.P. La Vila-Joiosa
 
"El que em motiva per a anar a la partida és principalment l’ambient i la qualitat dels jugadors. Destacaria el gran ambient que es crea un dimarts del més d’octubre. Com a anècdota, recorde la primera partida de festes que vaig anar a traure. Em va llogar Adolfo (1996) i era contra Tonico (va ser l’última partida que va traure). Jugàvem a 12 i en iguals a 11 allargàrem la partida fins a guanyar nosaltres per 13 a 11. Vam jugar Tonico, Sarasol II, Edi i Vicent Devesa contra Jan, Grau, Paco i Rollo.

Recorde que vam anar a Sella per primera vegada l’any 1984 tots els Juvenils de Murla en el 600 del meu pare. En contra va traure 'Potencia'. A finals dels 80 vaig anar a la partida juntament amb Tonico, Paco, Saleta i Miret (Marina Alta) contra Pachell, Rollo, Miguel...(Marina Baixa). Començàvem de matí i seguíem de vesprada…” John Giner “Jan de Murla”. Jugador del C.P. Murla
 
"El que més m'ha agradat ha sigut que durant el dia es fan diverses partides i en elles estan representades diferents generacions de pilotaris. És a dir, pots veure la barreja de generacions, l'evolució dels jugadors en el temps i serveix per a posar d'actualitat moltes de les anècdotes que podem contar als futurs jugadors. Tot això en un poble que sent i viu la pilota al carrer i en un escenari on s'han disputat molt bones partides i han practicat pilota tots els millors jugadors. Podríem dir que és una plaça on tot jugador vol jugar i considere necessària la seua participació per la seua rellevància.” Vicent Molines. Vicepresident de la Federació de Pilota Valenciana

"El que em va motivar a vindre a la partida va ser rendir tribut al meu iaio Pere Roc, que tantes partides va jugar a la plaça. Destacaria l’ambient i les bones partides que es poden veure gràcies a les dimensions del carrer i la forma d’aquest. Tinc molts records però en destacaria un. Quan era jo molt menut, en la partida de la vesprada jugaven figures com Tato, Genovés II, Sarasol II… Aquest últim estava a la part del traure i un home li va preguntar si es jugava diners a la seua mà. Sarasol va respondre que a la seua mà eren segurs. Efectivament va guanyar quan ell va voler. He vist moltes partides en aquest carrer tant de festes com de lliga.” Rodrigo Sebastià “Pere Roc II”. Jugador professional d’escala i corda.

"Les partides de festes de Sella sempre atrauen els millors jugadors del moment. Tot el poble s'hi implica al màxim i cada partida és un gran espectacle”. Sebastià Giner. Coordinador de Pilota Valenciana de la Generalitat

"L'ambient allí és molt especial. Per a nosaltres dos la partida del 8 d'agost de Murla i la de Sella són dos partides molt especials gràcies al gran ambient que hi ha al carrer de dia gran de pilota. També estan les apostes que, en pocs carrers es mantenen encara, i sobretot el tracte que hem tingut sempre que hem jugat allí. Estem agraïts per l'hospitalitat que sempre heu mostrat” Paco Cabanes “Genovés” i Jose Cabanes “Genovés II”

“M’agrada molt l’ambient de les partides de Sella. Les millors figures de la pilota juguen aquestes partides. Crec recordar que la primera vegada que vaig jugar a Sella va ser per l’any 1985 o 1986”. Jose Vicente Oliver "Màlia de Laguar". Jugador del CPV Sella.
 

Cartell de Festes del 1985. Foto: CPV Sella.

        CPV Sella