Fem Pilota - Capçalera

La Palla, eh!, una modalitat italiana germana de la palma valenciana

He vist moltes finals de ratlles al llarg de la meua vida, però no mai havia vist una final d'un torneig fora del País Valencià. He tingut l'oportunitat de visitar la Toscana i vaig aprofitar per anar a veure una partida de pilota de Palla, eh! Modalitat que es juga per aquestes terres i que és com si estiguérem veient una partida de palma en qualsevol poble valencià. Evidentment, de segur que tothom troba alguna diferència entre les dues modalitats, però aquestes no responen a l'estructura del joc sinó a xicotetes variants que també les podíem trobar entre pobles valencians abans d'elaborar i aprovar l'actual reglament de la competició. Per tant, jo crec que ens trobem davant dues manifestacions de la mateixa disciplina esportiva separada entre si per diverses illes i un poc d'aigua salada. Vaig veure dos equips que representaven dos pobles i defensaven, esportivament parlant, amb gran passió i coratge el seu poble fins a la mort alhora que vaig veure dos equips de jugadors i aficions que confraternitzaven i gaudien de la pilota d'allo més. En definitiva, un espectacle encisador! Espectacle que tot aficionat a la pilota, hauria de veure, almenys, una vegada en la seua vida. Us anime a fer-ho, per a mi ha estat una experiència maravellosa.
 

Un moment de la final entre Vetulonia i Torniella. Foto: Sebastià Giner.
 
Són sis pobles de la Toscana (Vetulonia, Tirli, Torniella, Piloni, Scalvaia i Ciciano) que cada estiu s' enfronten entre si fent un torneig a cada poble. Sis pobles que mantenen la tradició i intenten augmentar-la i difondre-la. Des de l'inici de juliol, han estat jugant en caps de setmana a cada poble i, com també passa ací, cada carrer és un món i tot i haver-hi diferents nivells, no hi ha favorits absoluts. La incertesa li dóna, si cap, més emoció a la partida i a la competició. En aquesta ocasió, s' enfrontaven per segona vegada en aquest estiu els equips de Torniella i Vetulonia al poble del segon. Tota la vesprada van anar molt igualats fins que Davide, el traure de Vetulonia, es va lesionar i ràpidament l'equip de Torniella comandat per Giacomo va aconseguir el triomf. Tot i això, l'emoció va estar assegurada al llarg de la vesprada i cada qujnze es vivia per part dels dos equips com si fóra l'últim i d'ell depenguera la partida. L'afició vibrava i es volcava animant el seu equip, això sí, molt més sorollosos que nosaltres a l'hora d'animar el seu equip. En definitiva, vaig poder presenciar un gran espectacle de pilota a milers de quilòmetres com si estiguera jugant o veient jugar a Murla o qualsevol altre poble valencià.  
 
No vull acabar aquest escrit sense donar les gràcies a Annarita Politi per totes les facilitats i informació que em va donar (gràcies a ella em vaig assabentar del torneig), així com a Davide Rossi per la seua ajuda i Danilo Maurelli per les explicacions i conversa  que vam mantenir. Si voleu saber mes sobre Palla, eh!, podeu trobar mes informació al facebook de Palla, eh!
 

Un cartell de la modalitat al poble de Vetulonia. Foto: Sebastià Giner.

                 Sebastià Giner
Coordinador de pilota valenciana a la GVA