Fem Pilota - Capçalera

Salvador Pellicer Camarena, 'Pellicer'

Salvador Pellicer Camarena, conegut com Pellicer, va nàixer a Bellreguard el 1947. Pilotari de raspall en la posició de rest, s'ha caracteritzat per una forta raspada, bon servici i precisió en la seua col·locació. Des de molt curta edat ja jugava a pilota influït per Franco, al qual l'unia una gran amistat, i al frontó del Bar Escrivà va practicar el joc de la pilota. Segons el senyor Vicente Cremades “Pellicer és un jugador de potent pilotada” i, segons Alberto Soldado, “Pellicer és un dels millors jugadors dels anys 70, els seus enfrontaments amb Malonda II van contribuir, en gran manera, al ressorgiment del raspall”.

Als 17 anys ja va ser professional i va jugar la seua primera partida de cartell al trinquet de Gata; Pellicer, Jerónimo i Pepet contra Censio, Ricardet i Julio. Quan va ser inaugurat el nou trinquet de Pedreguer amb un ple total, fins a l'extrem que molts aficionats de Bellreguard no van poder entrar, van jugar la partida inaugural Pellicer, Pigat i Antonio contra Malonda II, Sanchis i Crespo i van guanyar-la els primers per 30 a 10. Aquest ha sigut el trinquet on més partides ha jugat en tota la seua carrera professional, on ha arribat a guanyar 19 partides seguides, tot un rècord en aquest trinquet.
 

Partida en benefici de Fontilles. Foto: arxiu Joan Antoni Torres Cremades

Al trinquet el Zurdo (de Gandia) va ser cartell durant molts anys jugant la seua primera partida el dia 4.6.1968: Pellicer i Pigat II contra Antoniet i Xella. En aquest trinquet va jugar diverses partides amb el seu paisà Pastor de punter. El 8.10.1972 van jugar els tres paisans, Pellicer, Sanchis i Pastor contra Burguera i Roget.

Diverses partides seues foren considerades extraordinàries per la crítica esportiva, entre les quals destaquen la del 30-6.1972, on van jugar Pellicer i Antoniet contra Burguera i Sanchis; la del 4.2.1973, on van jugar Pellicer i Pigat contra Malonda, Sanchis i Crespo, i la del 26.4.1978, on Pellicer i Roget van jugar contra Burguera i Costa. També va jugar diversos desafiaments entre els millors jugadors del moment. Cal destacar la partida en benefici de Fontilles, que es va celebrar el 14.5.1981 en la qual es va aconseguir el rècord de recaptació: 465.000 pessetes. En aquesta ocasió, primer es va jugar una partida dalt corda entre Eusebio, Xatet II i Gat contra el ja famós Genovés i el seu germà Pepe, i després una altra important partida entre Pellicer, Sanchis i Pascual II contra Malonda II, Costa i Malonda III.
 

Trinquet El Zurdo, partida en benefici de Fontilles. Partida de raspall entre Pellicer, Sanchis i Pasqualito contra Malonda I, Costa i Malonda II. Partida de dalt entre Genovés i Pepe contra Eusebio, Xatet II i Gat I. Foto: arxiu Joan Antoni Torres Cremades

L'última partida que va jugar en el Zurdo (de Gandia) va ser el 6-3.1983: Pellicer, Costa i Pascual contra Antonio, Leandro i Sanchis.

La seua última partida com a professional va tindre lloc al Trinquet de Castelló de Rugat l'any 1985: Pellicer i Balduino contra Simatero, Pepico i Julio. Quinze anys de carrera professional amb innumerables partides en distints trinquets. Va jugar els Trofeus Minusvàlids de Potries, Trofeus de Falles de Gandia, Trofeus Festes de Gata de Gorgos, Trofeus Tavernes de la Valldigna, Trofeu Festes de l'Olleria...

Va competir als trinquets de Gandia, Gata, Ondara, Pedreguer, Benissa, Canals, l'Olleria, el Genovés, Guadassuar, Castelló de Rugat, Castelló de la Ribera, Vilallonga i Oliva i va jugar amb pilotaris com Pigat, Antonio, Sanchis, Malonda II, Malonda III, Crespo, Balduino, Simatero, Pepico, Julio, Costa, Pascualito, Batiste, Jerónimo, Ricardet, Xella, Roget, Pizarro, Camila, etc. També va jugar a raspall en el carrer als pobles de la Pobla del Duc, Aielo de Malferit, Muro, Ènova i el Cabanyal. Va participar en moltes partides amb els seus paisans Burguera i Pastor.
 

Salvador Pellicer al centre de la imatge. Foto: Pedro J. Picazo

Juntament amb Franco, Burguera i Richart va col·laborar en la formació dels xiquets de l'Escola de Pilota de Bellreguard des del dia que es va inaugurar el trinquet nou del poble.

El dia 29 de setembre del 1987, en la inauguració del trinquet municipal, va rebre un homenatge juntament amb el senyor Vicente, Carlets, Franco i Burguera i va rebre una placa commemorativa de mans del president de la Diputació de València, el senyor Antoni Asunción. També el 2007 va tindre lloc una partida d'homenatge als pilotaris Franco, Burguera i Pellicer per la seua labor en pro d'aquest esport, i van rebre un pergamí commemoratiu de mans de l'alcalde Pere Cremades. La partida d'homenatge la van jugar David, Coeter II i Javi contra Sariero, Agustí i Leandro.
 

Franco, Pellicer i el senyor Vicente. Foto: arxiu Joan Antoni Torres Cremades
 

Joan Antoni Torres Cremades i Miquel Escrivà Gregori