Fem Pilota - Capçalera

La història del bateig

La següent història va ocórrer fa molts anys, durant la primera meitat del segle XX supose:
 
Uns xics estaven jugant a pilota en el carrer Major quan, per l'extrem més allunyat de la plaça, va aparéixer un grup de gent que portaven una xiqueta cap a l'església per a batejar-la. En vore'ls, un dels xics va parar la partida i va dir:
 
- Pareu! Que ha de passar la que serà la meua dona!
 
El comentari, que va causar el riure dels seus companys, forma part de l'ambient festiu que sol haver en les partides de pilota i degué quedar com el record d'un simple comentari enginyós. Però va ocórrer, i açò és el més interessant de la història, que anys després aquell xic i aquella xiqueta van acabar casant-se.


L'ajuntament de la Nucia en època franquista, quan es degué produir la història. Foto: Josep M. Congost.
 
Aquesta història jo l'he sentida moltes vegades a la Nucia, de veus diferents, on els protagonistes de la història són gent coneguda del poble, ara ja morts. L'únic fill que van tindre, si no hagués faltat prematurament fa un temps, ara tindria vora els seixanta anys. Els seus amics també recorden la història i la donen per bona.

Però fa no molt de temps, vaig llegir en una entrevista a Pep Gimeno 'Botifarra', com contava la mateixa història, fil per randa, però ocorreguda en l'Alboi, pedania del Genovés, molt lluny de la Nucia. Després he tingut la sort de conéixer Pep Botifarra i poder xarrar amb ell sobre temes que ens interessen i no vam aconseguir concloure si la història del bateig és certa o no ho és, si va ocórrer a la Nucia o l'Alboi, o si en altres pobles també es conta com una història ocorreguda allà.

Com la major part de les històries populars, supose que n'hi haurà una part de realitat, una d'interpretació i una directament de fantasia. Lamentablement no disposem de més dades per comprovar la proporció entre les diferents parts.

Per això, si algú ha sentit alguna vegada aquesta història o una altra semblant que ens puga donar alguna pista, agrairíem que ho deixara escrit als comentaris o en un correu al diari.


El carrer Major de la Nucía. Foto: Josep M. Congost.

Podeu llegir tots els articles de Josep M. Congost ací.

     Josep M. Congost