elmusa

Quartell manté ben viu el trofeu de festes de frontó

Quartell és un llogaret de les Valls, al Camp de Morvedre, de poc més de mil quatre-cents habitants, on vaig tindre el plaer d’estar el passat dijous, 20 de juliol, en les finals del trofeu de frontó que s’organitzen amb motiu de les festes del poble.

Tradicionalment es jugava a galotxa, però, actualment, no tenen prou jugadors per a fer equip, segons ens contava Ferran, que fa uns anys va treballar amb Julián de la Fuente en aquella primera Federació de Pilota. El que els queda és el frontonet de les escoles, una pista de setze metres, amb una finestra al rebot i una ratlla a meitat frontis per a fer la treta, la qual s’ha de fer amb cura, perquè, si no, pots fer falta. Ja fa anys, durant una tronada molt forta, caigueren part del frontis i part de la paret esquerra. Això va fer que es reconstruïra com es va poder per aquell temps. El resultat és que, segons on pegue la pilota, pot fer qualsevol estrany. Però, aquestes coses passen en les canxes dels pobles que, amb prou feina, les feien.

El que no han perdut és el tradicional trofeu de festes de frontó, individual, això sí, i en van vint edicions. Per allí han passat, aquest any, jugadors com Enrique de Museros, campió de la categoria especial; Ximo d’Almenara, subcampió; Javi Ruix de Massamagrell; David Lostado d’Algímia, o Fran de Quartell. Tots ells jugadors d’altres modalitats que, com a bons jugadors valencians, s’adapten a qualsevol de les modalitats que siguen a mà, més o menys bé.


Un moment de la partida. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

Per raons de pressupost no poden dur les figures, com ara Moro, Adrià II, Alejandro, Pasqual II o Adrià III, entre d'altres, així que s’han d’apanyar amb el que poden i, sense menysprear ningú, ho aconsegueixen dignament. Dóna gust veure un frontó, molt especial, ple. I quan dic ple dic més de setanta persones, majors i joves, forasters, dones i homes o xiquets. Un ambient de festa que començava els actes de les festes d’enguany i, com no, una vesprada d’estiu amb un ventet que feia l’estada d’allò més a gust.

Cal dir que, com a espectadors, estaven Sebastià Giner, el coordinador de pilota valenciana de la Generalitat, i Dani de Benavites, per a veure la canxa i gaudir de la partida. Als qui ens agrada la pilota, ens agrada veure qualsevol de les modalitats que tenim.

No vaig a entrar en com va ser la partida, sempre dic que jo no entenc de pilota. Va guanyar Enrique 50 per 40 però això era el que menys importava. L’importat era l'ambient de pilota que es vivia al frontó, la gent que gaudia d’estar allí, en un llogaret de les Valls, i el tracte rebut per la gent.
 

Bon ambient al frontó de Quartell. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

    David Sarasol