elmusa

La Gala de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig premia Víctor Iñúrria

Aquest any no era com la resta, encara que les ganes i el treball sempre són iguals. Enguany se celebren els cinquanta anys de la Penya. Un club exemplar que, a més a més, i es pot dir més alt, és el millor club de pilota de tot el País Valencià, incloent l’escola, que també la gestiona.

Doncs bé, dins d’aquestos cinquanta anys, i després d’haver realitzat diverses activitats fins ara, com les partides entre valencians i jugadors del nord, com Aritz Lasa, Titín III, Xala o Barriola, també s’ha fet el campus de l’escola o l’exposició itinerant “Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana”, coproduïda pel Museu Valencià d’Etnologia de València i el Museu de la Pilota del Genovés, així com el torneig local de Sant Pere, amb huit categories entre xiquets i majors, a més del trofeu Durà, el més prestigiós del món aficionat, guanyat pel Moro de Massalfassar i el cubà Lemay.

I encara que falten més activitats. La gala, com sempre, es va celebrar en juliol, després del ja habitual trofeu Durà als salons del Huerto de Santa María, un dels patrocinadors de la Penya.

En aquesta gala, a la qual van assistir més de dos-cent socis i convidats, va comptar amb l’habitual moderador, José Antonio Monteagudo, i, a més a més, va tindre focs d’artifici i els Perkmetall Sestet, la formació de la Vall de Tavernes. Van assistir periodistes com Monteagudo, Juan Carlos Rodríguez de Levante TV, Moisés Rodríguez de Las Provincias o Maties Oliver de Ràdio Esport València. També hi va haver àmplia representació de jugadors i exjugadors, com Paco Cabanes el Genovés i el seu fill Genovés II, Puchol i Puchol II, Fredi, Fageca, Waldo o els representants del frontó valencià com Moro, Lemay, Pasqual de la Pobla, Adrià II, Lemay, Montesa, Alejandro, Roberto de Beniparrell, Arcusa II, Javi Ruix o Dani d’Alginet, entre d'altres. Com no, també ho van fer els representants municipals, l’alcaldesa Luisa Salvador i el regidor d’Esports Fernando Checa, molt involucrats en el projecte de la Penya.
 

Els guanyadors del Durà van rebre una escultura exclusiva. Foto: Museu de la Pilota del Genovés
 
Però, l’acte més emotiu i esperat era el premi Durà, un trofeu de huit quilos de pes, que representa una mà enfaixada i que, aquest any, ha sigut per al primer President que va tindre la Federació de Pilota Valenciana, Víctor Iñurria Montero. I com no podia ser d’una altra manera, els que coneguem Víctor ja ho sabem, no va tindre pèls en la llengua i va fer referència al que li va suposar a aquella federació el fet de poder homologar el frontó com a modalitat de pilota valenciana. Hi va haver una forta contra que deia que això no era pilota valenciana i, com bé va dir al seu discurs, amb l’ajuda de gent com Paco Pons, Bonifa, Guadi, Sevilla, Pasqual o Campana, van poder homologar-la i, des de aleshores, parlem de l’any 1987, està reconeguda i ben viva, gràcies, entre d'altres, a clubs com el del Puig. Així que, quin millor representant per a aquest premi en data tan assenyalada que la persona que més va treballar perquè el frontó valencià fóra reconegut com a modalitat nostra.

Dies després hem vist que Víctor, encara que alguna cosa sí que ha eixit als mitjans, ha criticat la poca repercussió que ha tingut als mitjans de comunicació l’acte al qual ell va assistir. I és que, segons els membres de la Penya –al Puig ja estem acostumats– pareix que no sente massa bé que un club que no està dins de la Federació siga el que millor funciona, que tinga tant d’èxit.


Puchol i Genovés II no es van voler perdre l'acte. Foto: Museu de la Pilota del Genovés.

Però, per damunt de tot, aquesta gala és un homenatge, sobretot, als components de l’escola, als quals se'ls hi premia. Els jugadors que han participat en el trofeu Durà de primera categoria són els encarregats d’entregar-los els premis, així com camisetes d’aquestos que es rifen. També és habitual el visionat de vídeos de les principals activitats realitzades durant l’any.

Una altra novetat, de la qual la Penya està orgullosa, ha sigut la creació del trofeu per als guanyadors del Durà d’aquest any. Una escultura exclusiva d’un jugador a punt de fer un bot de braç que tant els de primera com els de segona, tercera o quarta categoria van rebre.

En definitiva, es tracta d’un esforç comú, dut a terme per una directiva que treballa i coordina tots els actes que es realitzen durant l’any i que, a més a més, compta amb la important col·laboració i implicació de la majoria dels pares dels alumnes.

Cal destacar que tot l’acte va ser retransmés en directe pel Facebook de la Penya, una altra novetat d’aquest any, i que es va retre homenatge a la primera directiva que va tindre la Penya, amb el seu primer president, Antonio Durà. El discurs el va fer el seu fill perquè sabia que l’emoció no el deixaria parlar. I per acabar, per decisió del moderador, també es va retre homenatge a l’actual directiva, sense la qual tot el que és ara mateix aquest club i l’escola no seria possible. Així, van haver d'aparèixer, per a ser reconeguts, el seu president actual, Vicent Pasqual, així com la resta de components, Salva Bosch, J.A. Montesa, Javi Ruix, Carlos Cabrera, Marco Gimeno i Juanvi Santacatalina.
 

Molts assistents a la Gala de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig. Foto: Museu de la Pilota del Genovés

  David Sarasol
Director del Museu de la Pilota i membre de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig