Fem Pilota - Capçalera

Beneixida: raspallot i carrer estret

En octubre del 2016 es va inaugurar, al saló de plens de l’Ajuntament, l’exposició i presentació del llibre sobre la pilota valenciana a Beneixida. Fou una experiència sorprenent, ja que ens visità una de les figures més importants (vives) de la pilota: Antoni Reig, Rovellet (1932), i també Juan Frasés, germà de Manuel Frasés (rector a Beneixida als anys 50 ) per a presentar aquest acte.

En l’acte rememoràrem junts els anys a Beneixida que vingueren afamats pilotaris, com el Patet i el Roget de Carlet. Sobretot, Rovellet, que mantenia una bona relació amb el rector de la parròquia, vingut d’Ondara, Manuel Frasés, i que fou jugador també. Un punteret de Beneixida, Joaquin Roig Penalva, Tano, nascut el 1939 (i que ens ha deixat fa pocs dies), recordava que, a una part del carrer, jugaven el capellà i Rovellet i un feridor, Carmelo, i, a l’altra, dos dels pilotaris més destacats d’aleshores de Carlet, Perfecto Montserrat, el Roget, i Bernat Reig, el Patet, i un altre feridor. Una autèntica exhibició de pilota, i un dia de celebració per a tot el poble i els que acudiren dels voltants, com molt bé recorda també Rovellet; a més, perquè el seu fill va nàixer també aquell mateix dia.

Antoni Reig, Rovellet (1932), encara té ben present aquell dia de festa al poble de la Vall Farta. N’acudiren, repetim, de tots els pobles de la zona. Ningú no volia perdre-s’ho.

És cert que la riuada, en part, va matar la pilota, entre altres coses al poble... Aquells que pensaren el poble nou no van tindre en ment fer un espai per a la pilota i això ha fet la seua feina.
 

Beneixida després de la riuada. Foto: Arxiu Rafael Tormo i Cuenca

Però, abans que aquell record desaparega, volem tornar a la memòria aquells que feren rodar la pilota als carrers de Beneixida fent poble. Hi ha noms de pilotaris que no han eixit als manuals, però que marcaren els dits en aquells carrers del poble vell i de la Vall Farta. Qui no recorda a Leovigildo Tarsis, nascut a final del segle XIX, que s’enfrontà amb els millors de la seua època? O alguns altres, si fa no fa, coetanis o ja d’alguna altra generació després, com Leovigildo Tarsi Llopis; Jacinto Domenech Vila, Jacintet; Heliodoro Tormo Chordá; Nazario Garcia Juan; Salvador Sampere; Hernández, Saoro; Vicente Lluch Sales, Surdet; Antonio Garcia Garcia, Antonio de Basilio; Vicente Sales, Patirra; José Bernabeu Chordá, el Blanco; Heliodoro Bernabeu Chordá, Catxo; José Garcia Casanova, Faenco; Vicente Juan Sales, Xaparro; Vicente Penalba Sales, Rateta; Manuel Frasés Pérez, Manuel el Retor; Salvador López Benavent, Salvoret el Barber; Abelardo Garcia Juan; Joaquin Soriano Calatayud, el Ronquero; Ramón Tormo Chordá, el Pollo; Vicente López Santacatalina, Colau; Miguel Chorques Andrés; Joaquin Roig PenalbaJosé Sales Roig, Pepe Sales; Ricardo Sales Roig, Paleta; Rafael Pérez Talens, l’Obrer; Jorge Chordá Sampedro, el Sevillano; Ramón Gómez Gómez, el Gitano; Rafael Serrano Aguilar, el Furster; Nazario Juan Soriano, Xaparro; Salvador Juan Soriano, Xaparro; Ramón Tormo Ortiz, el Pollo; Miguel Bernabeu Talens, Serrano; Àlvar Soriano Samper; Rubén Garcia Samper; Miguel Chordá Samper; Salvador Chordá Samper; Carles Soriano Samper; Francisco Chuliá Grau, Chulià; Ruben Llópis Pons, o Adrià Llópis Seguí. I de segur que ens deixen uns quants.
 

Cal pensar que a la societat en què vivim li costa entendre que ja són moltes les veus que demanen introduir la pilota en els dissenys de les estructures públiques i no sols en un acte en festes. Com a societat, s'ha de portar al territori de l’educació, on xiquets i xiquetes amb el compromís dels pares i mares tornen a reconnectar amb aquesta pràctica de joc. Cal inocular la pilota en les noves dinàmiques, que ho coneguen, que tinguen opció d’estimar-la i, amb el temps, de tindre la cura necessària per a protegir-la. Durant molt de temps no s’ha problematitzat sobre la pilota, sobre quines són les raons de la seua recessió entre la societat. Aquest projecte (això és com tot) neix d’aquesta voluntat de restablir connexions, afectes, espais que són part del que han estat aquests pobles que han jugat i que encara juguen a pilota.

Per aquest motiu, volem compartir amb la resta de gent que no va poder vindre a l'exposició o que no té el llibre perquè puga gaudir-lo i transmetre'l en aquests dies de festa contant als seus fills, netes, familiars algunes d’eixes partides que encara podem recuperar per a assolir allò que fou vida als carrers de Beneixida.