Fem Pilota - Capçalera

Campanar o la reivindicació de l'essència del joc de pilota: gaudir i fer amics

El CPV Socarrades i la Colla de Dimonis Els Socarrats de Campanar han organitzat conjuntament un campionat per al record aquest cap de setmana: les 12 hores de les galotxetes de Campanar. L’esdeveniment va tindre lloc el proppassat dissabte al carrer Dragamines i allí es van citar pilotaires d’arreu de la nostra geografia de pobles com ara Godella, Borbotó, Benimàmet, La Pobla de Vallbona, Rafelbunyol, La Nucia o el barri valencià d'En Corts, entre molts altres.

Aquesta variant del joc, inspirada fonamentalment en la modalitat de la pilota grossa –que es jugava profusament pels pobles de la Marina i el Comtat– té el gran encert de jugar-se amb una pilota que no danya les mans, per la qual cosa es pot practicar a qualsevol edat, tant per homes com per dones. Ací, més enllà de la dimensió competitiva, el que compta és passar-ho bé i estar amb els amics. Dos factors clau, efectivament, en el desenvolupament de l’esport modern. També el fet de reivindicar el carrer com a lloc d’esbarjo, sociabilitat i conreu de la cultura popular.

Al meu parer, els companys del CPV Socarrades han sabut llegir encertadament els nous signes del temps que s’acosten i han marcat la senda que ha de seguir la pilota valenciana si vol deixar de ser un reducte minoritari i estancat. Enfront d’aquesta visió, trobem malauradament altres que s’entesten a seguir ancorats en patrons i esquemes propis de l’esport dels anys huitanta del segle passat i que s’estan mostrant, una i altra vegada, fallits i infructuosos.   
 
El carrer Dragamines, amb el mur de l'església al fons, és on es juga a les galotxetes de Campanar. Foto: CPV Socarrades.

Per tant, farien bé les diferents instàncies rectores del nostre esport de prendre bona nota sobre tot el que va ocórrer aquest dissabte a Campanar. I és que feia temps que un carrer de la ciutat de València no vibrava amb tanta passió i intensitat tenint el joc de pilota com a protagonista. Des del suport i la emoció amb què molts veïns, joves i majors (alguns amb ulls vidriosos), van tornar a gaudir de la màgia del joc de pilota a la emoció que van envoltar les més de quaranta partides disputades, sí, quaranta, han llegit bé. També cal revalorar la nombrosa i destacada participació femenina, que va oferir un nivell de joc que sens dubte farà parlar.

El grup música Va de Bo i el programa de ràdio el Joc del Poble van ser testimonis d’excepció, així com l’artesà de les planxetes de Borbotó, Ramon Cortés, qui fa oferir un taller divulgatiu. El nombrós públic assistent també va poder tastar una sensacional paella popular cuinada a llenya a la plaça del poble amb ingredients de l’horta. Tot plegat, una perfecta organització guiada pels locals Xema, Xarli o Kontre que, a més a més, es van emportar la victòria final en els dos campionats en joc, representant Giner de los Ríos i Verdolagues, per a deler del públic.

Podeu veure ací totes les fotos de les 12 hores de Campanar.


      Víctor Agulló