Fem Pilota - Capçalera

Barriola i Genovés II: dos dels més grans de la pilota front a front al Puig

El proper dissabte, 17 de juny, a les 19:30h, la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig viurà un nou capítol del seu 50é aniversari. Però no serà una partida qualsevol. Durant aquest any ja han passat per les parets del frontó J.A. Montesa, Aritz Lasa, Títín III i Xala, entre els jugadors del nord, i Adrià III, Montesa i De La Vega, entre els valencians. Però volien dur un d’eixos jugadors considerats “plaza gizón”, o siga, una figura, però d'aquelles que arrastren i són molt volgudes. I qui millor que Abel Barriola.

Jo mateix vaig poder conéixer-lo l’estiu del 2009, mentre es recuperava a la Calderona d’una lesió greu al genoll. Vaig contactar amb l’empresa Aspe i, d’ahí, a una amistat que dura fins ara. Va visitar el Museu de la Pilota per a conéixer de prop el nostre esport, va veure el raspall professional en directe al trinquet municipal del Genovés, va tornar a estar amb el mític Paco Cabanes el Genovés, al qual ja va conéixer el 2002 mentre acompanyava Retegi II en la seua retirada. Va estar present en una de les partides de la final de la Copa Diputació que va guanyar Soro III aquell any i, fins i tot, va estar a Pelayo veient una altra partida de l’alt on, fins i tot, vam travessar. Després de tot allò, l’hem seguit per la televisió basca als campionats, l’hem visitat alguna que altra vegada i vam estar en directe, al Bizkaia, a l’última final que va disputar i guanyar, la del parelles del 2014 que, per cert, ens va regalar la samarreta que va utilitzar.

I, com no, el passat 7 de maig es retirava, a Donosti, davant un frontó ple i bolcat, amb quasi totes les figures actuals de la pilota basca i alguna que altra de les d’abans. Allí que vam estar i, com ja feia temps que ens rondava la idea, dos membres de la directiva de la Penya, Salva Bosch i Marco Gimeno, també vam estar amb la feina de tancar la seua presència en una partida per al 50é aniversari.
 

Soro III, Barriola, David Sarasol, Héctor II i León. Foto: Museu de la Pilota El Genovés.

No hi va haver cap problema, únicament que vam tindre cura a dir-ho fins que van passar uns dies de la seua retirada oficial. El problema el vam tenir de poder comptar amb el jugador d’ací, ja que volíem el Genovés II i, per a les dates que se celebrarà la partida, era un poc complicat pel fet que comença la Copa Diputació d’escala i corda professional.

Després de les gestions necessàries, amb tot tancat, ja es pot dir que tant Barriola com Genovés II seran els jugadors que s’enfrontaran mà a mà, al frontó municipal J.A. Montesa del Puig-Horta Nord, de 25 metres de llargària i amb pilotes de 65/70 grams.

Barriola, amb la professionalitat que el caracteritza, ja ens va dir que serà l’última partida que jugarà en un frontó arreu del món, ja que vol deixar pas a aquells que vénen darrere. I això vol dir vindre a conéixer el frontó i la pilota, entrenar la part tècnica, més que res perque vol fer-ho bé i agradar. Des que li ho vam dir, sempre s’ha mostrat amb molt de respecte, temerós de no poder donar-ho tot per desconeixer-ho.

Quan vam anar al seu comiat a Donosti, ja li vam portar una de les pilotes amb les quals jugarà, perquè vaja agafant el tacte. Els aficionats al frontó saben que ací es juga amb 50 grams i allí amb més de 100.
 

Barriola, David Sarasol i Genovés II. Foto: Museu de la Pilota El Genovés.

Però, davant d’ell tindrà Jose Genovés II, un altre jugador que, com Abel en la pilota basca, ací és molt volgut i admirat. De fet, la Penya Pilotaris sempre havia comptat amb ell per a eixa partida i s’han hagut de fer moltes reunions i gestions per a poder tindre’l.

Si Barriola ha sigut guanyador de tots els títols que existeixen a la pilota basca, quatre i mig el 2001, manomanista el 2002 i el parelles el 2014; Jose no els ha guanyat tots per les raons que ja coneguem, però sí que compta amb tres Circuits Bancaixa, 2007/08, 2008/09 i 2009/10, així com dues Copes Diputació, el 2010 i el 2011. Ja sabem la sort que ha patit amb l’Individual, el títol que li falta, en les finals del 2004, 2005, 2007, 2008 i 2009, així com totes les lesions que li han impedit poder competir a partir d’eixe últim any.

Tots dos són jugadors competitius i molt professionals, que han patit lesions molt greus i han sabut refer-se i tornar a competir. Tots dos són molt volguts per les aficions a la pilota basca i la valenciana, tots dos volen fer-ho el millor possible perquè la gent que va a veure’ls estiga satisfeta i, de segur, eixe dia faran el mateix.
 

Barriola, jugant una partida. Foto: Museu de la Pilota El Genovés.

Així, la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig vol retre homenatge a un dels jugadors més grans que ha donat la pilota basca i, per altra banda, vol que Genovés II puga gaudir de ser partícip en eixa partida i rebre l'estima d’una afició entesa com la del Puig.

Així, doncs, amb les entrades quasi esgotades, tot preparat per a rebre dos dels jugadors més carismàtics que ha donat la pilota a mà, Abel Barriola i Jose Cabanes, el Genovés II.
 
 
        David Sarasol