elmusa

Brisca: de campió de 'kitesurf' a campió de raspall

Hi ha persones que naixen amb un do per a fer esport. Persones amb una facilitat excepcional per aprendre ràpidament qualsevol disciplina i jugar-la, a més a més, de manera notable, allò que alguns psicòlegs anomenen intel·ligència cinestèsica o esportiva. És el cas de Sergi Garcia Sanjuan (Oliva, 1991), més conegut com Brisca en el món de la pilota, recent campió de la Lliga Professional de Raspall amb Moltó.

Brisca fa esport perquè li agrada, amb la pretensió de passar-ho bé. En el vídeo promocional de la final de la Lliga explicava que, quan una cosa es fa per diversió, és molt més senzilla. Precisament per diversió va començar a fer kitesurf (surf d'estel), una modalitat d’esquí aquàtic molt espectacular que es practica sobre una taula arrastrada per un estel. A aquest esport va arribar l’any 2009 gràcies a un dels millors especialistes, Felip Timoner, i li va paréixer “una passada”, segons declarava per a PilotaVeu. Tant li va agradar que, el primer any que el va practicar va quedar 4t en el campionat d’Espanya, disputat a Lanzarote. L’any següent va tornar per millorar els seus resultats i va quedar subcampió d’Espanya per a, poc més tard, proclamar-se campió autonòmic.
 

Brisca va ser campió autonòmic de kitesurf el 2010. Foto: Joaquin Ramos

L’afició per la pilota li va arribar el mateix any i de la mateixa manera gràcies a un altre amic d’Oliva i també practicant de kitesurf. “Al principi no sabia ni enrotllar-me les mans”, confessava Brisca. La pilota va anar substituint a poc a poc el kitesurf i va anar cremant les etapes habituals d’un pilotari de nivell. Va jugar campionats al club d'Oliva; després, primeres partides i, a poc a poc, va entrar en la segona etapa, on va demostrar que té habilitat com a mitger. Al 2013 ja va arribar a ser 3r en el campionat autonòmic sub-23 de raspall i la seua progressió no ha parat fins a convertir-se en un dels millors pilotaris de l’actualitat en la seua posició.

En esta edició de la Lliga de Raspall ha format equip amb Moltó, l’única parella del campionat. “Ser l’única parella contra tots els trios era una motivació extra, un plus que fa que guanyar done més il·lusió”. Per a Brisca, guanyar la Lliga “és un somni fet realitat, ja que, llevat de l’individual, és el títol més important, el que més prestigi té”, explicava el mitger d’Oliva. Brisca va oferir, al públic de Bellreguard, en la primera final, i al d'Oliva, en la segona, un autèntic recital de com s'ha de jugar en la posició de mitger, com si ho haguera fet des de ben menut.
 

Brisca, recent campió de la Lliga de Raspall. Foto: Ulisses Ortiz

Amb la consecució d’esta Lliga, Brisca es consolida com un dels millors mitgers de la modalitat de raspall i la pilota celebra que un dia canviara la planxa de kitesurf per la vaqueta, l'estel pels didals i les ones del mar per les lloses dels nostres trinquets.

Felip Timoner, amic de Brisca, practicant kitesurf:
 

 
          Ulisses Ortiz