elmusa

Un passeig per PAPERS

Endinsar-se en PAPERS, patrimoni gràfic de la pilota valenciana, és fer-ho en el passat, però també en el present. Perquè podem trobar peces antigues, però també actuals que, a més a més, se solen diferenciar per la data. Això vol dir que, encara que hi haja huitanta anys de diferencia entre dos cartells, el contingut és el mateix. Evidentment, canvien els noms dels jugadors, però l'essència és la mateixa.

Els que s’han acostat alguna vegada al Genovés, en la comarca de la Costera, a tan sols quatre quilòmetres de la històrica ciutat de Xàtiva, saben que és un poble tranquil, amb un cert encant. No té construccions espectaculars, excepte la Font de Sant Pasqual, a l’entrada del poble des de Xàtiva, del 1777. Tampoc no té paisatges espectaculars, tret del paratge de la cova Negra i el riu Albaida, així com algun que altre raconet pintoresc. I tampoc no té una gastronomia fora del que és comú, encara que es fan bons arrossos (al forn, amb fesols i naps o paelles) i dolços, com l’arnadí i l’almoixàvena.

El que sí que té el Genovés és pilota valenciana. Té jugadors, té instal·lacions i té el Museu de la Pilota, únic al món. Un museu, que fa no res, ha sigut reconegut com a museu per la Conselleria de Cultura, Educació, Investigació i Esports. Que ja formava part de la Xarxa de Museus de la Diputació de València i que, contínuament, demostra que està viu, bé muntant exposicions o bé realitzant activitats i visites als col·legis de tot el País Valencià.

El passat 31 de març va inaugurar una nova exposició dedicada al patrimoni gràfic, realitzada amb fons del museu que, a més a més, són donacions, tret d’alguna xicoteta compra. I, encara més important, són peces totalment originals, tret d’alguna fotografia.
 

Una de les parets de l'exposició. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Així doncs, quan accedeixes al museu, ja et trobes amb el disseny del títol que li dona nom a la mostra. Un treball sorgit de la col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia, vertader centre d’idees i col·laboracions per als museus menuts que formem part d’eixa xarxa col·laborativa. De seguida, la primera vitrina amb algunes de les últimes publicacions relacionades amb la pilota valenciana, revistes com Saó o el Temps, per exemple.

També a l’entrada podem trobar el cartell d’una de les campanyes publicitàries que van tirar de la pilota per fer-se ressò. Un cartell d’Acció Cultural del País Valencià, dels anys 80 del segle XX, que per a l’època va ser tot un escàndol mediàtic, ja que, tant el Genovés, primera figura de la pilota, com Aspar, pilot de motos, van cedir la seua imatge i la premsa rància va fer ús d’això per anar contra tot allò que es menejara. Recordem que eren uns anys en què dir País Valencià o fer referència al català era poc menys que ofensiu.

Quan comencem a pujar l’escala d’accés al museu, trobem una col·lecció de cartellets, d'entre els anys 30 i 80 del segle XX, en què podem veure autèntiques joies. El cartellet el que feia era informar d’on es jugava la partida i de l’hora, així com dels jugadors que hi participaven. A més, tanmbé ens deieen si era un desafiament, una partida de campionat, una fira o el dia a dia. Podem veure el cartellet més antic que es conserva al museu, del trinquet d’Alacant, datat el 1931. També podem veure'n un dels anys 80 on s’anuncia Pucholet, però no l’actual número u, sinó el seu pare. O un altre on s’anuncien Genovés I i Genovés II, el germà de Paco i no el seu fill, que juga actualment amb eixe nom.
 

Un dels expositors. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Una vegada dalt, però abans d’accedir-hi, trobem el cartell d’un dels desafiaments més espectaculars que s’han fet al raspall. El d’Oltra i Sarasol I, el 1987: grandíssimes figures de l’escala i corda i del raspall.

Accedim a l’interior del museu i ens trobem amb set de les peces més significatives. La primera, un BIM de l’Ajuntament de València de l’any 1962 en què podem trobar un ampli reportatge fotogràfic i escrit sobre la pilota valenciana. Després, un llibre de pilota basca de l’any 1946 en què hi ha un xicotet reglament sobre el nostre esport. La tercera peça són les dues publicacions més significatives de l’erudit Llorenç Millo sobre la pilota, principalment El trinquet, una publicació del 1976 amb informació molt valuosa sobre aquella època. A continuació trobem les Ordenances Municipals de la Vila de Xaló, del 1904, on hi ha alguns articles referents al joc de pilota a la població. Els Diàlegs de Joan Lluís Vives són la següent peça, dos exemplars de distintes edicions d’una de les ments mes influents del segle XVI. Seguidament, per a molts dels estudiosos d’aquest món, la millor publicació que s’ha fet: El joc de pilota valenciana, de Frederic Llopis Bausset. I, per últim, una de les primeres publicitats aplicades a la pilota valenciana i on podem veure els germans Paco i Pepe Cabanes estampats en un xicotet paper propagandístic.

Ara se'ns obre al davant, possiblement, el muntatge més cridaner de tota l’exposició. Una paret de sis metres de llargària on podem veure les llibretes que utilitzaven els jugadors per a anotar on jugaven cada dia. Així, podem trobar-ne del Genovés, del Ferreret de Museros, del Gat I de l’Eliana, dels germans Sarasol i dels germans Pigat, d'Oltra, Tino, Tonet, Àlvaro, Grau, Coeter, Juan, Tato o Soro III, entre d'altres.

A continuació accedim a un grup de set vitrines amb material divers. Així, podem trobar entrades de diferents trinquets barrejades amb alguna peça de finals, com la pilota o les manoples que va utilitzar en les darreres finals individuals el número u del raspall. Revistes com El Temps o Saó tornen a estar presents, entre altres com Lletraferit, Valencia Atracción o El Trinquet, que sols va publicar dos números. També trobem alguns dels llibres que s’han publicat al llarg de la història, així com fotografies inèdites i altres curiositats com enganxines, calendaris o números de loteria. Per acabar, una xicoteta representació dels més de mil llibrets dels distints campionats. Llibrets que se solen fer per a informar de tot allò referent al mateix.
 

Diferents cartells o libres que poden trobar al Museu. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

També trobem algunes vitrines amb veritables curiositats. Una foto de l’any 1947 amb una gran pintada franquista, pròpia de l’època, encara que no fora habitual. Una altra del 1900, a Sax, on es veu una partida de llargues al carrer. Un llibret de la Falla la Milotxa, del 1987, dedicat, íntegrament, a la pilota valenciana. O una botella de cervesa artesanal, de la marca Tyris, amb un dibuix de pilota a l’etiqueta. També podem trobar altres documents, com una instància de l’Ajuntament de València de l’any 1942 o les cartes mecanografiades que Josep Lluís Bausset enviava al diari Levante, on escrivia les seues cròniques.

A les diferents parets del museu es poden veure cartells de gran tamany de diferents canxes com Alzira, Algemesí, Montcada, Utiel, Gandia, Ondara o Pedreguer. Cartells que tenien la mateixa funció que els menuts, encara que en aquests solia publicar-se tota una setmana de fira o partides molt importants.

També podem trobar vitrines amb reculls de premsa dedicats a les figures més destacades, com el Genovés, Rovellet, Juliet, Llíria I, o a trinqueters com el Zurdo de Gandia o Viñes de Borriana. O l’última publicació apareguda de la revista Ferida i tots els llibres de la col·lecció d’”Això és com tot!”, publicacions dedicades íntegrament a la pilota valenciana i que fan un gran treball de recerca. Una última vitrina ens mostra un altre aspecte del joc: els talons de les travesses o les fitxes federatives dels jugadors.

Si després de tot açò tenim ganes de més pilota i és divendres, pots quedar-te a veure les partides de raspall professional que es disputen al trinquet municipal adossat al museu. Si no és divendres també pots practicar el joc al trinquet de pilota grossa que hi ha dins del mateix museu.

Per acabar, si ens ve de gust, podem menjar-nos un bon arròs al forn, regat amb un bon ví valencià de les poblacions veïnes de Moixent o la Font de la Figuera, i una almoixàvena.

A més, sempre hi ha la possibilitat de trobar-nos amb Paco Cabanes, el Genovés, i fer una xerradeta i una encaixada de mans de pilotaire.

Consulta ací totes les fotos de l'Exposició PAPERS.