elmusa

‘PAPERS’: patrimoni gràfic de la pilota valenciana

El pròxim divendres 31 de març a les 20h de la vesprada s'inaugura una nova exposició al Museu de la Pilota, PAPERS, la qual mostrarà part dels fons que formen part del museu i que, durant més de deu anys, ens hem encarregat de recollir.

Cartells, entrades, talons, revistes, fotos, diaris, llibres, enganxines, calendaris o números de loteria, això sí, tot relacionat amb el món de la pilota valenciana. Des del cartell més antic que es pot trobar als arxius, com és el del trinquet d’Alacant, corresponent a l’any 1931, fins a les novetats més actuals, com ara la revista Ferida.

No es tracta d’una exposició amb un guió convencional, sinó d’una mostra dels fons dels més de deu mil documents que atresora. Curiositats per als amants del nostre esport, que podran perdre's endinsant-se en els textos dels cartells o reculls de premsa, essent transportats a les èpoques de jugadors com el Rovellet, Quart, Llíria I o el Genovés, entre d'altres.

Però, aquesta mostra vol retre homenatge a la primera persona que va donar tots els seus records al museu, Joaquín Lizondo Vergar (Ferreret de Museros), que, quan vam contactar amb ell, sempre ens va tractar amb molta serietat, fins al punt de donar-nos tot allò que guardava de la seua època de jugador: llibretes, bitllets de tren, fotos o diferents objectes, com ara la faixa o les espardenyes que utilitzava. Per a nosaltres és tot un honor poder mostrar part d’eixe material, a la vegada que hem dedicat el catàleg de l’exposició a la seua persona.
 

Portada del Levante de 1962 referent a la pilota valenciana. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Què podem destacar d’aquesta mostra?
Una de les parts de la mostra que més ens il·lusiona és la dedicada a les llibretes dels jugadors. Cent cinc llibretes penjaran d’una paret de trinquet de més de sis metres de llargària, on es podran observar i llegir on jugaven, en la seua època, jugadors com el Genovés, Ferreret, Grau, els germans Sarasol o els germans Pigat, Oltra, Tonet, els germans Coeter, Víctor, Antoniet d’Almassora o Dani; fins a vint-i-set jugadors diferents.

Però, no serà l’única cosa curiosa, també destaquen alguns documents del segle XIX o part de la col·lecció de cartelleria, tant els de gran tamany com els menuts, molt habituals fins els anys 80 del segle XX.

També estaran presents gran part de les publicacions dedicades a la pilota, és a dir, tant llibres, com revistes, com la premsa escrita.

I, com no, les entrades i talons, als quals no se’ls dóna la importància que mereixen i, realment, són una font d’informació important per a nosaltres.

El que també hem volgut fer en aquesta exposició és mostrar algunes peces, no de paper, que en complementen d'altres. Per exemple, acompanyant les entrades de les finals individuals de raspall professional del 2015 i 2016, guanyades per Moltó, podrem veure la pilota de la final del 2015 i les manoples que ell va utilitzar en ambdues finals. També, la manopla i els didals de Ricard que va utilitzar en la final de la lliga professional de raspall del 2016. I, a més, la pilota de tec de 70 grs., amb la qual van jugar Sarasol I i Eugi el desafiament basc-valencià del 1999, acompanyant un grapat d’entrades d’aquell dia.
 

Fitxa de Lloco. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.

Qui ha fet possible esta exposició?
Important és el pressupost de qualsevol exposició i, encara que esta està feta de fons propis, té un cost. Així doncs, l'Ajuntament ha fet la seua aportació, però no menys important ha sigut la que han fet Les Corts Valencianes, el Museu Valencià d’Etnologia o el Patronat de Turisme; els dos darrers, depenents de la Diputació de València.

El catàleg
S’ha elaborat un catàleg que, igual que l’exposició, mostra una part dels fons del museu. S’ha dividit en capítols, on es podran trobar entrades, talons, cartells o fotos inèdites, entre altres coses.

Per a acabar, dir que, possiblement, una part de l’exposició siga exposada al Palau dels Borja, seu de Les Corts Valencianes, com a patrocinadors que són. Açò significa molt per al Museu de la Pilota, perquè les Corts, així com la pilota valenciana, representen al poble valencià. A més a més, este 23 de març, s’ha publicat, al DOGV, el reconeixement com a museu per part de la Conselleria de Cultura, Educació, Investigació i Esport, cosa que significa un nou pas endavant del Museu de la Pilota.
 

Portada del setmanari 'El Temps'. Fotografia: Museu de la Pilota El Genovés.
 
L'exposició s'obrirà al públic el pròxim divendres 31 de març, on a partir de les 20:00h s'inaugurarà a càrrec de l'alcalde de la localitat Pere Revert.