Fem Pilota - Capçalera

Puchol i Hèctor, nous guanyadors del trofeu de Falles

"Qui matina fa farina". Això ha d'haver pensar el cabrerot que a les sis del matí ha tocat al timbre de ma casa (i de dos o tres altres pisos més) per a veure si el de la porta 9 li obria. Ja se sap que els monuments, les bandes de música, la vessant social i molts altres elements fan de les falles una de les festes més completes del món. I, així, mentre reflexionava sobre quina importància hauran tingut les verbenes i els botellots en la baremació de la UNESCO per a protegir la festa fallera, s’ha fet de dia. Per a mi i molts altres aficionats al nostre esport, el dia de Sant Josep no és tant el de la cremà sinó el de la final del torneig de Falles de Pelayo que, enguany, ha enfrontat Puchol II i Hèctor contra Pere Roc II i Santi.
 
A les 11.30h començava la partida. Les apostes eren fortes per als rojos, però de cinc donaven de blaus. Supose que amb les travesses arreglades, s'iniciava la partida amb dominació de la parella de roig, que gaudia d'un Val-net. Però, els de blau no anaven a concedir fàcilment la seua derrota i s'han posat a 30 iguals. Hi ha hagut algun quinze especialment interessant en este tram de la partida, sobretot en un moment en què els dos equips han llançat moltes pilotes a prop de la muralla, tot arriscant-se a clavar-la pel forat. Demanen de blaus: "Manolo, no hi ha res?". El primer tanto, que durà més de 10 minuts, ha sigut per a ells, però de seguida els rojos han empatat el marcador amb un joc net. Tot i ser l’inici, ja s'han pogut veure algunes de les claus de la partida: El Puchol de sempre, un Hèctor a un grandíssim nivell i Pere Roc i Santi disposats a disputar tots els quinzes. I és que tot i que el marcador ha arribat a estar 40-20, la matutina de Pelayo ha sigut una partida igualada. La parella alacantina ha apretat però és que davant tenien una autèntica muralla. Per exemple, el primer quinze quan el marcador estava a 40-20 ha sigut blau, però Hèctor de Laguar ha estat molt valent tornant moltes pilotes seguides i mostrant una gran seguretat. Al remat, els blaus han retallat distàncies i, amb el 40-25, han deixat clar que lluitarien els jocs.
 
Gran partida d’Hèctor, que tot i ser el jugador amb menys nom dels quatre que estaven a la pista, ha rendit a un nivell excel·lent. Jugant en parella, lògicament, ha actuat com a mitger, però ens ha deixat alguns colps més propis d’un punter que han resultat molt útils i que m'han cridat l’atenció.
 
Durant el transcórrer de la partida, Fredi ha comentat la seua satisfacció per la cobertura que la premsa ha donat a la programació de Pelayo durant la setmana fallera, amb partides tots els dies. Al mateix temps que deia que el nostre esport, tot i les distàncies, comença a rebre una cobertura semblant a la del futbol, dos figures sorprenen als qui estàvem a la Galeria del Dau. Dos reporteres de 12tv han entrat, càmera al muscle, per a gravar l’ambient i fer un reportatge. A la pista han tingut emoció per a donar i vendre. 40-25, val-30 i el trinquet aplaudint. Puchol enorme. Santi i Pere Roc valents. Al remat, el tanto seria roig i ja semblava clar que el de Vinalesa i el de Laguar s’endurien el trofeu. Però, els blaus no han abaixat i amb un Santi al seu nivell, sempre alt, s'han posat en un 45-30. D’eixe resultat, hem passat al 50-35, amb un trinquet gaudint el matí i aplaudint uns quants quinzes. Tot i que l’entrada no ha sigut la millor, almenys l’escala estava plena. Els qui hem estat, hem gaudit la jornada i només queda esperar que a la televisió ens traguen polits.
 
I, en això, arribem al 55-35. Com he dit abans, ja estava clar que el torneig seria roig, però no han abaixat els braços. No debades, amb el 30-net i pilotada blava cap a l’escala, Hèctor ha apartat coixins apressuradament perquè arribara la pilota còmoda per a donar-li amb força. No calia tant, ja que la pilota ha acabat parada i, al remat, s'ha pogut emportar el torneig. Enhorabona als campions.

Ací pots veure tots els articles de Francesc Fort.

            Francesc Fort