Fem Pilota - Capçalera

Acords municipals del 21 de gener del 1802, partides de pilota valenciana a Cocentaina

Els membres del club pilota de Cocentaina fa un temps treballàrem en la recerca d’anotacions i fetes antigues sobre pilota valenciana a Cocentaina, mitjançant les lectures dels acords municipals. Una feina un tant melancòlica, però feta principalment des la il·lusió.

El que tractem no està centrat en l’intent de trobar els acords municipals fets al voltant de l’antiguitat del joc de la pilota a Cocentaina. Més bé ha de veure amb col·laborar amb el món de la pilota i la societat en general per fer veure que l’esport nacional valencià està molt arrelat a tots els pobles.

En aquest cas, el nostre amic i simpatitzant de la pilota, Ximo Navarro ens ha contat que ha trobat un bona feta al 1802. Es narra una partida feta en honor al patró de Cocentaina, Sant Hipòlit.

És curiós destacar que sembla procedir-se de la mateixa manera que abans una vegada una pilota quedava penjada; qui escometia l’acció s’encarregava de pagar la pilota. Un acord que sembla traspassar els temps, ja que hui en dia a les partides de carrer sol dir-se: “ Si la penges, la pagues”. En definitiva, la feta de 1802 ens diu que les partides es jugaven de forma habitual entre jugadors del poble i veïns dels pobles del voltant. Per la qual cosa entenem que la pilota estava molt present a Cocentaina.

A Cocentaina tenim dos trinquets antics, els quals es troben en unes condicions pèssimes. Així, sentim que la realitat que vivim des del club pilota de Cocentaina és una clara necessitat de fer un bon trinquet que s’adapte a les mesures del joc actual.
 

Extracte del document del 21 de gener de 1802. Fotografia: CPV Cocentaina.

Els carrers continuen sent importants per al joc però la combinació dels dos, pensem que atorga una esperança major per intentar tenir una millor vida al món de la pilota, és a dir, una vida amb més moviment i empenta. Un trinquet també ajudaria amb les inclemències del temps, fins i tot amb mal oratge podríem jugar-hi.

Des del club, i amb la unanimitat que demanem per part dels diferents grups polítics i que ja tenim, sols queda treballar en la mateixa direcció per tal d’aconseguir una instal·lació emblemàtica valenciana i un referent per al món de la pilota.

Continuarem amb la nostra feina cada dia i treballarem en la recerca de noves referències històriques.