Fem Pilota - Capçalera

Del València CF al trinquet: futbolistes que han jugat a pilota valenciana

Hi havia una època on no era tan estrany que els jugadors del València CF es feren les mans per a participar en partides de pilota valenciana.
 
Un dels casos més sonats és el d’Antoni Fuertes Pascual, “Tonín”, qui fou figura destacada com a jugador de futbol del València CF, però també molt conegut pels trinquets degut al fet que al llarg de molts anys fou tot un espectacle veure’l jugar en les partides d’aficionats que se solien fer, i encara es fan, en molts trinquets importants pel matí, el mateix dia de la partida de professionals.
 
Era nascut a Benimàmet en 1929. I des de sempre havia destacat pel seu caràcter indomable i per les seues virtuts com a esportista. Primer, al desaparegut trinquet de Burjassot i, després, a Pelayo, on era la figura del matí dels dissabtes. Solia disputar partides a l’estil dels aficionats, tocant escala, que era una faceta que dominava molt. I també fent els caps. Disputava molts desafiaments en els quals es travessaven prou diners. I enfront d’ell estaven sempre els millors jugadors aficionats. Els més recordats com a rivals habituals eren Casany i el Millonari, entre d’altres. De vegades, jugava acompanyat per un germà, que també tenia molt de geni, encara que no jugava tant com Tonín.
 
Dominava l’escenari i exigia silenci al públic
 
Les seues partides estaven sempre envoltades d’expectació. I era Fuertes el protagonista que dominava l’escenari i exigia màxim silenci al públic, que hi assistia expectant als seus moviments. Jugador de molta tècnica, encara que no tenia la pilotada molt llarga; circumstància que la substituïa pel coneixement i l’astúcia, ja que moltes vegades guanyava les partides, allargant-les, a base de començar de bell nou els jocs decisius quan estaven igualats “a dos”. Ell deia als rivals: “Tornem a començar el joc?” I els contraris acceptaven i, a la llarga, Fuertes solia eixir beneficiat, perquè tenia més preparació física que ningú i li convenia fer més duradera la partida.
 
A més de dissabte a Pelayo, Tonín Fuertes jugava també per molts trinquets. Dilluns al trinquet de La Pobla Vallbona i dimarts pel matí al de Massamagrell, on es presentava un espectacle que atreia tanta gent com la partida de professionals que es jugava per la vesprada. Molts aficionats manifestaven que anaven a Pelayo o Massamagrell perquè pel matí volien veure Fuertes i ja es quedaven a la partida de la vesprada. Al trinquet del Tio Pena, s’enfrontava moltes vegades contra el Flaret de Foios, també un gran jugador que va faltar fa ja molts anys. També jugava als trinquets de la Ribera i la Plana i per les vesprades solia estar també sota la corda veient els professionals; encara que la seua vertadera passió era jugar ell.
 
Aquella final de Copa guanyada al Barça en 1954…
 
Com a futbolista, destacà en el València pels anys 50 del segle passat. I formà part del mític equip (Quique, Quincoces, Monzó, Socràtes, Pasieguito, Puchades, Mañó, Fuertes, Badenes, Buqué i Seguï) que en 1954 guanyà (3-0) la final de Copa davant el Barcelona al Santiago Bernabeu, en aquella cèlebre vesprada en què el porter valencianista Quique es va fotografiar assegut dalt del travesser de la porteria, una imatge que va donar la volta per tota Espanya.
 
A part de Fuertes, que va faltar en 2015, ara fa dos anys, en la pilota hem tingut altres exemples de futbolistes importants del València CF que han jugat a pilota a nivell aficionat, com ara Sol, Claramunt, Balaguer o Cerveró. Fins i tot, Sol jugava partides de frontó anunciades. Claramunt, a frontó aficionat. Balaguer tenia bona mà al trinquet del seu poble, la Pobla Vallbona, com Roberto Gil en Riba-roja, mentre que Cerveró destacava en galotxa, en l’equip d’Alfarb.

També va vestir de blanc en el trinquet Miguel Verdés, que jugà de juvenil a Pelayo amb Fredi i altres pilotaris de la mateixa època en els campionats juvenils. Després jugà de porter al Mestalla i passà al València CF, Burgos, Vila-real i Alzira entre altres equips.

       Paco Durà