elmusa

Història de la pilota en imatges

La primera foto l’haureu pogut veure en algunes publicacions, però no podreu obtenir cap informació d’ella atès que va ser una tasca personal meua i sembla que volen ocultar i ignorar els meus treballs d'investigació.
 
Essent jo president de la Federació de Pilota Valenciana, sobre l'any 1988, vaig anar al trinquet de Tavernes on es disputava una partida amb motiu d'un homenatge i quan estava parlant amb Manolete, propietari del trinquet, me’n vaig adonar que en una de les parets penjava una foto molt bruta, agafada directament a la paret amb una simple xinxeta.
 
Ràpidament vaig captar el valor que podia tindre i primer vaig tractar que algú m’indiqués qui eren els jugadors allí fotografiats, però ni Manolete ni la seua àvia, senyora de més de 80 anys en aquella època, em van poder donar raó atès que, com ella mateixa va dir, l'havia vist tota la seua vida des de xicoteta i ningú li havia pogut dir mai qui eren.
 
Li vaig demanar permís per a emportar-me-la i investigar-la, i una vegada concedit me l'enduguí a la Federació. Inicialment, vaig tractar de netejar-la, treball que va resultar ímprobe atès que la brutícia eren les cagades de mosca acumulades al llarg dels anys. Però a la fi ho vam aconseguir.
 
Una vegada neta, vam consultar uns indumentaristes que van analitzar la roba i ens van informar que corresponia a finals del segle XIX i possiblement dels anys 80 d'aquell segle.
 
Açò assevera que quasi segur es tracta de la foto més antiga que tenim de la pilota valenciana, amb persones reals i no amb dibuixos o imatges d'un altre tipus.
 
Així que encara que en les publicacions no pugues llegir-ho, ja saps quina va ser la gènesi de la recuperació que vaig fer d'aquesta foto, tot i que certes enveges o recels”, hagen tractat d'ocultar-ho.
 

Jugadors del Trinquet de la Vall de Tavernes a finals del s. XIX. Fotografia: Víctor Iñúrria.
 
La segona foto correspon a una icona que vaig fer quan m’acomiadava, com a president, del món pilotaire, fugint de l’eterna imatge que correspon a un jugador de pilota basca i no valenciana, com aquesta que vaig fer prenent com a referència un dia que Tonico de Murla estava fent la treta en una partida de llargues.
 
Com que era un dibuix meu, la vaig oferir a la Federació per tal que fóra utilitzada com a símbol o imatge del nostre esport, però pels mateixos motius esmentats amb anterioritat ha estat bandejada i ocultada. Malgrat tot, quan vaig fer la rehabilitació i ampliació del trinquet de Manises, la vaig aprofitar per tal d’incloure-la al sòcol de l’entrada.
 

Icona de pilotaire. Fotografia: Víctor Iñúrria.
 
La tercera correspon a un jugador mític de finals dels segle XIX, Terenci Minyana Andrés, el Xiquet de Simat, el qual fou un jugador que ha estat considerat com una de les grans figures antigues del joc de pilota valenciana. Va nàixer a Simat de la Valldigna l’any 1884 i va morir l’any 1954.
 
Ha estat considerat com una de les figures destacades com també ho han sigut després Josep Vicent Riera Calatayud (el Nel de Murla), Josep Muñoz Bondia (el Lloco), Albert Arnal (Quart), Juli Palau Lozano (Juliet d’Alginet), Antoni Reig Ventura (Rovellet), Josep Sanvenancio (Eusebio), Francesc Cabanes Pastor (Genovès I), Alfred Hernando Hueso (Fredi), Enric Sarasol i Soler (Sarasol I) i Àlvar Navarro Serra (Àlvaro), fins fa ben poc figura dominadora de la primera dècada del segle XXI amb més de 10 campionats individuals guanyats, així com els emergents jugadors de la nova saba pilotaire.
 

El xiquet de Simat. Fotografia: Víctor Iñúrria.
 
La quarta és una foto col·lectiva corresponent a la  plantilla del Trinquet de Pelayo a l’any 1925, a la qual t’he inclòs els noms d’alguns dels figurants segons s’ha pogut localitzar. 

Amb tratge blanc i bigotí, al centre, el trinqueter Quico el Tramusser. A la seua esquerra, el Lloco i a la seua dreta, el Faixero. També ixen retratats el Rovell de Dénia, Conill, Moiner d'Alboraia, Rullet, el Xiquet de Llíria (pare), Xato de Marxalenes, el Xiquet de Simat, Xato de l'Estació, Cacau i el Maquiniste.
 

La plantilla de Pelayo el 1925. Fotografia: Víctor Iñúrria.