Fem Pilota - Capçalera

A propòsit dels esvarons en la final de frontó

El problema de no consultar amb aquells que tenen la capacitació adient, sol ser una decisió, com a mínim, inadequada, i sense major informació, crec que eixe va ser el problema de la darrera Final Individual de Frontó Valencià, tot i que els membres d'Almussafes ho feren amb la millor de les intencions..
 
Per motius personal no em va ser possible anar a gaudir d’una final tan esperada, però quan vaig començar a veure-la, vaig pensar: “Els moviments d’aquests jugadors res tenen a veure amb la seua capacitat ben contrastada. Alguna cosa passa”.
 
Els que ho estaven veient amb mi, no m’entenien encara, però quan començaren a caure, a desequilibrar-se, a perdre la confiança en si mateix, des de fora captàvem la inestabilitat que impedeix al jugador desenvolupar tot el seu potencial, perquè en no trobar-se estable, mai pot transmetre una potència que naix des del peu falcat al terra fins al darrer punt de l’últim dit.
 
Després de 10 “tantos” jo anava cantant que calia anul·lar la partida i dur-la a un Frontó amb les qualitats adients, i vaig patir d’allò més pensant en el risc tan gran i innecessari que tots dos estaven corrent.
 
Ara tan sols vull aportar una informació a qui corresponga: qualsevol tècnic en Biomecànica podrà entendre quines són les línies de força que caminen per dins del cos de l’atleta i com la seua estabilitat i afermament permeten desenvolupar tot el seu potencial, així que cal disposar d’un paviment que no rellisque però que siga suficientment elàstic per tal de no quedar “enganxat” al terra perquè això podria crear tensions amb perill per a les fibres internes.
 
En eixe sentit vull aconsellar que, qui tinga l’autoritat adient, pavimente els frontons amb lloses de pedra polida i tractada amb productes que formen “Micro porus”, que permeten un cert “Esmunyiment” però mai “Lliscament”, si algú està interessat els aconselle utilitzar qualsevol material de tractament, tot i que la meua experiència em duria al Tractament antilliscant STONE GRIP.
 
Tot siga per la seguretat dels nostres jugadors, la valoració del nostre Frontó i el respecte als espectadors que poden quedar decebuts, al temps que altament preocupats, pel perill per a les nostres figures.
 
Sempre a la vostra disposició i la de la Pilota Valenciana. Pareu compte que no tinc cap interès crematístic en aquesta firma, però la experiència em fa opinar.
 
     Víctor Iñúrria