Fem Pilota - Capçalera

El nom del Trofeu màxim

Recentment he tornat a llegir en els periòdics locals, com els periodistes en referir-se al “Trofeu Individual” li apliquen el nom de “Trofeu Bancaixa”, i em sorprèn perquè són moltes les ocasions en què he manifestat el meu desacord amb aqueixa denominació, salvant l'atenció que amb un patrocinador cal tenir.
 
Aquest Campionat Individual va nàixer com a “Trofeu President de la Generalitat”, amb el corresponent vistiplau institucional i legal i les congratulacions de l’aleshores president en Joan Lerma.
 
Em cap la personal satisfacció de recordar que, a mitjans dels anys 80, jo recordava dels meus anys d'estudiant, que existia una escultura de l'Antiga Grècia en la qual es representaven 6 figures, en 2 equips de 3, enfrontats i en posicions exactament igual a les que els nostres jugadors adopten actualment en la modalitat de llargues i que pareixien jugar a pilota a mà. La modalitat que practicaven era la Feninde, un dels orígens d'aquest esport, el que no sabia era com i on localitzar-la.
 
Pensant que per ser una obra dels períodes clàssics era fàcil que estigués en el Museu Vaticà, em vaig posar en contacte amb la periodista, resident a Roma, Paloma Gómez Borrero, i ella es va prendre molt d’interès i mitjançant una amiga seua, professora d'Art, la va localitzar, en el Museu de l'Àtica d'Atenes.
 
La meua dona i jo ens en vam anar a Grècia i la localitzàrem, i després d’ímprobes esforços per les prohibicions que hi havia de fer fotos, vaig aconseguir fer-li’n una i tornar-nos-en a València, dirigint-me a parlar amb el president de la Generalitat, en Joan Lerma, proposant-li que fera les gestions adients per tal d’obtenir un buidatge en escaiola de la peça, i portar-lo a València.
 
Li vaig proposar que si ell donava el seu consentiment, una reproducció en bronze d'aqueixa escultura seria el guardó que s'atorgaria als campions de l'Individual, que havia començat a jugar-se, poc abans, sempre amb el seu vistiplau, denominant-se a partir d'aqueix moment 'Trofeu President de la Generalitat'.
 
Concloses les gestions de la Generalitat, vaig rebre l'esmentat buidatge del “Joc de la Feninde” del qual vam fer una reproducció en bronze, de 20 quilos de pes, constituint des d’aleshores el premi al “Campió Individual” (a l’Alt o al Raspall), si ho guanyava 3 anys consecutius o 5 no consecutius.
 

Soro III és l'últim que té en propietat la Feninde. Fotografia: Frediesport.
 
Des de llavors, aqueix és el major guardó que pot rebre un jugador de pilota valenciana, com a figura capital del nostre esport, i no comprenc per quina raó, ara, eliminen tan prestigiós nom amb referència al president de la nostra institució més representativa, amagant-ho darrere del nom del patrocinador.
 
Tot el respecte per al patrocinador, i tota la publicitat que calga, però que ningú gose eliminar l'autèntic nom del Trofeu, i si haguera sigut la Federació qui ho hagués canviat, pense que una decisió tan cabdal com aqueixa hauria de ser adoptada en Assemblea General amb el beneplàcit del món pilotaire.
 
Potser estiga enganyat jo mateix, però expresse el que crec adient, i la resta del món pilotaire podrà opinar.
 

 
    Víctor Iñúrria