Fem Pilota - Capçalera

In Memoriam Àngel Velasco

Amb motiu del sobtat traspàs d’Àngel Velasco, filòleg, editor i  membre d’Això és com tot, recordem el seu darrer treball.

A Algemesí, el passat 3 de setembre, en un Museu de la Festa ple de gom a gom, AECT presentà el llibre i l’exposició “Joc, Espai i Xarxa. La Pilota com a ritual exclòs”.

Àngel signà i dedicà molts exemplars al nombrós públic que omplí el vell convent… Una d’eixes dedicatòries deia així:
 
“La pilota, com la vida, és un joc perillós, però cal arriscar-hi.”

Reproduïm la ressenya redactada al respecte per la Colla de Pilotaires / Club de Pilota local:
 
“Formen Àngel Velasco i Rafa Tormo  (per orde alfabètic nominal) un molt dinàmic duet. Del primer podem endevinar un ‘destroyer’ de la Ruta del Bacalao. Del segon, si ens digueren que fou l’ideòleg de la cita performancera anual al desert de Nevada, el Burning Man, ens ho creuríem.
 
Aquestes dues bones ànimes han mamprès una tasca quasi apostòlica. Recorren els pobles de la Ribera i, partint del Joc de Pilota, ens mostren tota la sèrie de xarxes i lligams de les quals  el joc ha sigut guspira/espurna/llavor.
 
Amb Algemesí assoleixen el nº 10 de la col·lecció. Ja publicats tenim els d’Alginet, Carlet, Beneixida, Alcàntera, Gavarda, Sumacàrcer, Almussafes, l’Alcúdia i Alberic. I en seguiran un grapat més.
 
Tots són diferents i tots són molt pareguts. Al llarg de les pàgines de cadascun dels llibres publicats, vorem no solament com ha canviat la presència i percepció de la Pilota. Vorem com han canviat eixos pobles. Com la ruralitat ha anat deixant pas a una urbanització que canvia de contingut l’espai públic i el que en ell fan els seus actors.
 
Guerra, dictadura, democràcia. Obrers i senyorets. Homes i dones.
 
Qui érem, qui som, qui serem. No és el fet esportiu l’objectiu. Antropologia. Sociologia. Etnologia... Eixes són les disciplines on enquadrar aquest magne treball enciclopèdic.
 
Eliseo Sànchis, Angel Benissa, Vendrellet, Danielet, Mussos, Gorreta & Menoret,  Palmes, Soler el massatgista, Salero, Pixarogles i tuttiquanti… fins arribar als xiquets de l’Escola de Pilota i a  Maria Trull, jove promesa del present. Tots eixos noms i molts més els trobarà el lector a l’obra. Són els actors.
 
Però darrere hi ha molt més. I els autors ens conviden a esbrinar-ho. I ens sacsen, afagant-nos de les solapes, mostrant-nos l’estat actual del vell trinquet del carrer Nou (quin oxímoron). Una joia en runes, que és molt més que una instal·lació esportiva.
 
Serà ara el torn de la gent del poble.”
 
Caram amb el destroyer i el del BurningMan. A hurricane is coming.
 
PS. Resulta que no és parella. Es tracta d’un trio. El tercer home és Carles Senso. Tots ells cavallers de faixa roja.

   Juanito Sol