Fem Pilota - Capçalera

La pilota valenciana i el cine. Jugadors que han fet d'actorsDiverses vegades hem tingut als jugadors de pilota realitzant feines d’actors, encara que siga en xicotets papers.

Possiblement, el primer document en què un jugador de pilota realitza les feines d’actor siga on apareix el Rovellet, el 4 d’agost de 1958. Va ser al NO-DO (Noticiario y Documentos) del règim franquista on es van gravar imatges del trinquet d’Ondara (Marina Alta), inaugurat el 1956 i que tenia il·luminació artificial i on un jove Rovellet es lligava el guant i el mostrava per a després fer el mateix amb la pilota de vaqueta.
  
 
El 1982 es va fer un documental anomenat “Trinquet trencat”, realitzat per Rafa Gassent, Jesús Sorní i Luís Viadel (Taller de cinema lliure del País Valencià), que va rebre un premi de la Diputació de València. Aquest tracta del que passa al voltant d’una partida, mitjançat una sèrie de personatges al trinquet de Benissanó (Camp de Túria). Al final del mateix, ixen jugant el Genovés i Pepe davant Fredi i Vicente Pataques i, encara que no tenen cap diàleg, sí que els podem veure pegant algunes pilotades a càmera lenta per a poder apreciar la bellesa dels seus colps.

 
Arran d’aquest documental, utilitzaran Fredi per a un dels capítols de la sèrie d’RTVE2 “La huella del crimen”, basada en fets reals. En aquest va rodar el capítol “El caso de las envenenadas de Valencia”, dirigit per Pedro Olea el 1985.

 
Recordem aquella primera sèrie valenciana realitzada per TVV, “Benifotrem”, emesa el 1995, dirigida pel director de Llutxent, Toni Canet i on apareixien, entre d’altres, Rosana Pastor, Alvaro Báguena o Amàlia Garrigós. En esta sèrie hi ha un capítol dedicat al nostre esport, on els jugadors Fredi (València) i Feliu (Benissa, Marina Alta), l’un representant valencià i l’altre argentí, disputen una copa per vore quí era millor.
 
 
Durant els anys 90 dels segle XX hi ha un cert interés i la pilota valenciana pren un cert protagonisme a les pantalles, en part, gràcies a la figura del Genovés. Entre altres coses es roden un parell d’espots televisius, un per a la cervesa Túria i un altre per a l’entitat Bancaixa, on la figura principal és el Genovés.

 
El 1997 Paco Cabanes “el Genovés” és, de nou, el protagonista d’un documental “Kaatsen in Valencia” per a la televisió frisona on es parla de la seua figura i, entre d’altres, ho fan familiars i amics, així com Toni Mollà, el seu biògraf.

 
Arribem al segle XXI i les noves tecnologies ajuden a millorar les aparicions, tant a programes específics de pilota (com Trinquet, de Naranja Producciones) com en reportatges diversos a televisions autonòmiques a través de sèries com “l’Alqueria Blanca” o en programes a TV3, per exemple.
 
El 2003 es va rodar al trinquet tio Pena de Massamagrell (Horta Nord) el curtmetratge dirigit per Jorge Bea “Escala i corda” i, tot i que els actors principals eren altres (Pep Ricart, Alejandro Morant, Empar Canet i German Montaner), sí que podíem veure Fredi, Puchol o Alcina entre el públic. A més, hi havia gent vinculada a la pilota, com ara els periodistes José Antonio Monteagudo i Tona Català, el polític Enric Morera o el gran aficionat i exdirigent federatiu Bene Vijuescas.


 
El 2004, novament, Paco Cabanes “el Genovés” era el protagonista a les pantalles. Amb motiu dels seus 50 anys es va rodar un documental sobre la seua vida on, tant ell com molta gent relacionada amb el personatge del Genovés parlava de la seua figura. El documental va ser dirigit pel xativí Jorge Figueroa per a l’Ajuntament del Genovés i el Museu de la Pilota.
 

El 2007, TV3, dins del programa “Caçadors de paraules”, conduït per Roger de Gràcia, dedicava un capítol al vocabulari emprat al joc de pilota, on apareixien Paco Cabanes “el Genovés” i Fredi, així com Toni Mollà.

 
Però, si hi ha una sèrie per excel·lència que dedique gran part del seu argument al joc de pilota, aqueixa és “L’Alqueria Blanca”, la sèrie valenciana que, gràcies al seu guionista Paco López, gran aficionat al joc de pilota i admirador del Genovés, va tindre una presència important de la pilota. Així, en el segon capítol de la sèrie, el seu protagonista Jaume Sanchis (l’actor Miquel Barberà) ja juga a pilota al carrer.

I, en capítols successius, podem veure pilotaires aficionats del club d’Alacant i del Puig (Horta Nord) o altres consagrats com ara el Genovés II, León o Puchol II, així com de ja retirats com el Genovés, Rovellet o Fredi.


 

Els actors de l'Alqueria Blanca amb Genovés II. Fotografia: David Sarasol.
 
“Entre dos reinos” (2011) va ser una miniserie dirigida per Miguel Perelló basada en la València medieval de Sant Vicent Ferrer (Jaume Linares) i el pare Jofré (Juan Gea) on, tot i que no apareixen jugadors de pilota, sí que hi ha una escena entre aquestos actors on disputen una partida al claustre del Convent de Sant Jeroni de Cotalba.
 
 
El 2014, el director de Quatretondeta (Comtat), Pol Rodríguez, al seu llargmetratge “Quatretondeta” inclou una escena on es juga una partida de perxa al seu poble. Els participants són jugadors del Club de Pilota Valenciana de Cocentaina i apareixen actors com Sergi López, que també juga, José Sacristán i Laia Marull.
 
 
També al 2014 i a TV3, el programa “Cosins germans” dedica un dels seus capítols a la pilota valenciana. Amb el títol de “Cavallers, va de bo”, Ferran Torrent i Empar Moliner s’endinsen al món de la pilota de la mà del Genovés. A més, veuen una partida de raspall a Bellreguard.
 
 
Des del 2007, s’està realitzant la famosa sèrie de comèdia “Benidorm”, rodada per a la televisió anglesa. Hi ha un capítol on els equips de Benidorm i Polop juguen una partida de pilota. Pere Cremades, fill de Benidorm, és un dels responsables de la sèrie i a més és amic del trinqueter Jesús Alcoi. En la sèrie apareixen, entre altres, jugadors com Pere Roc II, els germans Pablo i Jesús de Sella o Dani de la Nucia.
 
 
Finalment, es troba el mag de Vinalesa (Horta Nord), Rubén Aparisi, que ha dedicat una sèrie de capítols a la pilota valenciana sota el nóm “Jocs de lloses i mans”, on pilotaires com Pepet, Ricard, Puchol II, el Genovés i Genovés II, juntament amb les germanes Puertes, ens mostren diversos trucs de màgia on la protagonista és la nostra pilota valenciana.
 

Clica per vore tots els vídeos de:  Joc de Lloses i mans del Mag Rubén Aparisi


David Sarasol