Fem Pilota - Capçalera

Una mescla explosiva

Durant la meua estada al Màster d’Educació Secundària m’he pogut adonar de tot el que envolta les classes d’Educació Física dins dels nostres instituts i del gir que estem fent els nous professors i mestres respecte a la matèria.
 
Cada volta són més els joves que són sotmesos a pràctiques de pilota dins de la Universitat, i això pot esdevindre en el fet que molts dels joves incorporen el contingut a les seues programacions didàctiques per tal que tothom, i des de la base, coneguen el nostre esport nacional.  
 
Però la realitat als centres canvia, ja que molts d’aquests joves encara no han pogut exercir, i els impediments es fan de notar: molts dels centres no tenen instal·lacions específiques i els seus mestres no se senten capaços d’impartir el nostre esport per no conèixer-lo bé (Martos i torrent, 2011). A més, i com ho he pogut comprovar, molts dels joves estudiants dels centres escolars, tampoc saben ben bé del contingut, tan sols algunes pinzellades.
 
Amb tot açò, és el que m’he trobat durant la posada en marxa del meu treball final de Màster, aconseguint barrejar una metodologia relativament nova, l’aprenentatge cooperatiu (Velàzquez, 2015) amb un contingut tradicional com és la Pilota Valenciana. A més, s’han incorporat les noves tecnologies per tindre un seguiment del projecte i algunes modalitats com el Màdel i One Wall. Fent de tot açò un còctel didàctic per despertar la investigació cap a la pilota.
 
La finalitat del treball era diferenciar algunes modalitats mitjançant aquest nou aprenentatge que fomenta el treball i recerca autònoma, i des d’ací, conèixer diferents punts geogràfics on es practica la modalitat i utilitzar el valencià com a recurs de transmissió d’informació.
 
El funcionament era senzill, els alumnes eren dividits en grups i s’especialitzaven en una modalitat assignada a l’atzar pel professor. Aleshores, havien d’omplir una sèrie de fitxes teòriques sobre la modalitat i a més, explicar-la a la resta de companys perquè tothom la practicara.
 
Finalment, malgrat que tots els objectius del projecte no s’han assolit, podem estar ben contents amb alguns resultats, ja que molts joves han conegut i practicat la pilota d’una manera diferent a l’habitual. Des de la base és on hem de treballar, per fer cada dia més gran el nostre esport i aconseguir difondre’l per tot arreu.

Clica a l'enllaç per llegir el treball: TFM L'aprenentatge cooperatiu, en la pilota valenciana

Joan Serra Llinares