Fem Pilota - Capçalera

Investigant les arrels: la pilota valenciana

Tota la meua vida he jugat a futbol, des que tenia 6 anys, a l’escola de futbol del meu poble, i encara hui hi continue jugant ocasionalment amb els amics. A més, he jugat a bàsquet, a tenis, a pàdel i de segur que a algun esport més que ara no recorde.

El que sí que recorde és la primera vegada que, a la classe d’Educació Física, em vaig fer el meu primer guant per a jugar a pilota valenciana. Ens portaren a jugar al trinquet del poble, i gràcies a açò vaig conèixer aquest esport.

Ja de més major vaig començar a anar a veure alguna partida de professionals i les partides de festes, però tot açò d’una forma molt puntual. Tot i això, sentia coses que, mirant altres esports, ja fóra en directe o per televisió, no sentia. I el que era ocasional es va anar convertint, a poc a poc, en més usual.

Un bon dia (o no tant bo) em vaig trobar amb la necessitat de realitzar un Treball de Final de Màster per al Màster d’Acció Social i Educativa. No era capaç de trobar un tema que em motivara fins que vaig decidir que el meu treball giraria al voltant de la pilota.
 

Les mans d'un xiquet preparant-se la mà. Fotografia: David Sarasol.

Com que era un màster relacionat amb el món de l’educació em vaig decidir a investigar el potencial educatiu del nostre esport autòcton. I la investigació es va tornar divertida i molt interessant, però també anava creixent dins de mi un sentiment de ràbia en anar descobrint com totes les virtuts i les possibilitats educatives que aquest joc ofereix no estan explotades als nostres centres educatius. S’ha perdut un temps molt valuós per a situar la pilota valenciana (i ara no estic parlant només de l’àmbit educatiu) en el lloc que es mereix. I no es tracta d’uns quants anys, no: es tracta de moltes dècades. Evidentment, no anem a descobrir ara que el Govern que hem tingut durant vint anys a la nostra terra no va fer res per protegir qualsevol tret de la nostra cultura.

Arribats a aquest punt, només deuríem mirar al passat per prendre nota del que no s’ha de fer mai més i aprofitar l’oportunitat que tenim davant per fer que la pilota valenciana siga un esport conegut, practicat i respectat més enllà de l’àmbit folklòric.
 

Un xiquet colpeja la pilota al trinquet de Castelló de la Ribera. Fotografia: Ulisses Ortiz.

Amb aquest article no volia fer un resum de les conclusions de la investigació ni cap resum dels avantatges educatius que ofereix el joc de pilota, però sí contar com vaig descobrir que quan començava a veure partides de pilota sentia coses que, veient altres esports, no sentia.

Ovidi Montllor deia que “són covards tots aquells que obliden les arrels. Seran branca d'empelt en altres prats. I en la mort, rellogats dels estels". La pilota valenciana forma part de les nostres arrels. No oblidem les nostres arrels. No oblidem la pilota valenciana.

Vicent Vicens Sastre