elmusa

La pilota en la Marina Alta, les nostres arrels marquen el camí del futur

La pilota valenciana, junt amb els altres jocs tradicionals valencians, constitueix una manifestació de la nostra manera de ser i de comportar-nos, de les característiques pròpies de cada territori. Per tant, reconèixer la importància històrica de la pilota valenciana i acceptar-la com un símbol d'identitat, a més de conèixer les variants comarcals i inclús les diferències locals de cada modalitat, ens ajuden a establir unes línies culturals pròpies dels valencians que cal preservar.  


El present article és un resum del treball “La Pilota a la Marina Alta”, que pretén acostar al lector la realitat d’una comarca on la pilota s’ha viscut amb intensitat.

La Marina Alta està localitzada al nord de la província d'Alacant. És una comarca central i costanera de la comunitat que limita al nord amb la Safor; a l'est, amb la mar Mediterrània; al sud, amb la Marina Baixa i a l'oest, amb el Comtat. Pel que fa l'àmbit de la pilota, són molts els esdeveniments que ens arriben de cada població, i que de nord a sud es viuen de forma diferent.

Una de les joies d’aquesta comarca són els trinquets de pilota grossa, dels quals, a tot el País Valencia, sols hi ha dos en actiu,  el de l'Abdet i el de Parcent. Aquest últim, municipi de l'interior de la Marina, va reconstruir el vell trinquet el 2011, gràcies a la iniciativa d’aficionats i de l'alcalde, un apassionat de la pilota. Hui, es juguen tornejos quasi totes les setmanes. Recomanem mirar el canal de Youtube del club:  https://www.youtube.com/user/clubpilotaparcent
 

Trinquet de pilota grossa de Parcent. Fotografia: Adrián Cabrera
 
A més a més, cal destacar la fornada de bons jugadors de pilota de la comarca, començant pel Nel de Murla, figura i emblema; Jan de Murla i el seu fill Marc, que va per molt bon camí; Sacha Kruithof,  jugador que, en aquest moments, és la gran revelació  de la modalitat de One Wall; Pere Ribes, recent campió del XXV Circuit Professional d’Escala i Corda, o Tomás II, gran jugador de Xaló que ha despuntat aquests últims anys.  I així un fum de jugadors més,  tants que no tenim espai per poder nombrar-los a tots, però que representen, a cada trinquet, aquesta comarca.

Però, en els records de la gent gran, perduren grans partides de pilota i podríem dir que hi destaca la partida de llargues de Benissa del 1931, en què es jugaren 2.000 pessetes. S’enfrontaren el Putxeret de Calp, Magallanes de la Vila i Maines de Benimeli contra el Palleter de Benissa, Felip de Porsellanes i el xiquet de Villalonga. L'equip del Palleter de Benissa va aconseguir la victòria després de tres dies de partida, ja que es jugava a pujar i a baixar.

Es recorda amb entusiasme la gran partida d'Ondara del 1880, on es van concentrar 4.000 espectadors, una xifra rècord. Van jugar els millors jugadors de la Marina i la Safor i  les travesses van ser nombroses, com ens conta Ortuño (2013).
En aquesta època, es podria dir que la pilota estava en un període de renaixença, en un procés de globalització al nostre territori i gaudia d’un bon estat de salut.

Són moltes les anècdotes, i mai acabaríem, però altra que ens han contat del Nel diu que un dia anava amb el tren i a l’altura de Verger va tenir una avaria i ell ja prou ancià va baixar i es va ‘’enfaixar’’ per jugar uns quinzes amb la gent d’allí.

Com ens contava David Mas en l’article “Històries increïbles de la pilota”, les limitacions en la treta eren diverses. Ens han contat que a llargues i palma, perquè no avançaren més allà de la línia de treta, feien la treta dins d’un cabàs per no tindre avantatge.

Ara bé, totes aquestes històries i anècdotes engrandeixen la nostra cultura, la nostra pilota, però de poc valen si es queden en l’oblit. Cal que fiquem tots de la nostra part i treballem cada dia per millorar-la, estimant les seues peculiaritats, que la fan única i nostra.  Com diu Marcos Naya,  mestre, expert en pilota i monitor a l’escola d’Orba, cal incentivar la gent jove, començant des de les arrels, aquests són els grans partícips per a una pilota millor, per a una pilota d'expansió, cal treballar a les escoles, instituts i, com no, a la universitat.

El poble necessita conèixer les seues arrels i les arrels necessiten al poble per a perdurar. 
 

Escola de pilota d'Orba. Fotografia: Adrián Cabrera

Adrián Cabrera i Lluís Ramos