elmusa

La Perxa en Castell de Castells, per Vicent Romà

“La història de la Perxa en Castell de Castells, igual que en altres pobles del País Valencià, data de temps molt antics, on pràcticament es jugava tots els dies, a tots els carrers del poble, en acabar la feina del camp on tots els homes treballaven".

“Ens comenta Fernando Pérez Verdú, que el seu avi ja li contava que per l’any 1900, ja anava a jugar a Fageca, i com que el carrer era de pedra, després estava un mes en casa tot ple de ferides i havien de llevar-li pedres que tenia en cames i braços, on baratava diners i oli en les
partides".
 
“En eixa època hi havia un jugador anomenat Àngel de Catarro, que jugava molt i a vegades jugava ell contra tres o quatre i sempre els guanyava. Més endavant, més o menys per l’any 1928, hi havia dos perxes molt fortes amb Fernando Bosc i Jose Cama al bot i Juan de Lluís i Jose Ceba a l’aire, amb el feridor Juan de Xarranana, que segons conten feria des d’una distància de 15 a 20 metres i enviava la pilota per dalt de la teulada i baixava com un ciri dins del dau, apegada a la paret".
 
“I uns anys després, cap al 1956, va tornar a haver una altra perxa molt forta, amb el Negre Putxero a l’aire i Juanito el Poll al bot, amb la ferida de Jose Milia. A partir d’ací ja es va començar a jugar a Llargues i menys a perxa".
 
“L’any 1998, Fernando Pérez Martínez i Vicent Romà Ruiz, que començaven a practicar el joc de pilota, varen fitxar per l’equip de Quatretondeta, on el Blanco era el jugador del moment i totes les vesprades de l’estiu pujaven amb la bicicleta a Quatretondeta a entrenar i tornaven al poble quasi fosquejant. Cap a l’any 2.000 varen entrar per primera vegada en la lliga de perxa de la muntanya, mitjançant Armando de Fageca. L’equip estava format pels germans Manuel i Jesús Massanet (de Famorca), Fernando Pérez, Vicent Roma, José Tomás i Salvador Cardona. La primera partida de lliga va ser a Penàguila i vàrem quedar 10­0, després del diluvi universal".
 
“Després hem participat intermitentment en la lliga on tenim dos subcampionats un de segona i un altre de primera. I finalment enguany celebrarem el dia 6 de novembre les finals ací en el poble, on esperem que tot el món de la pilota puga gaudir de les finals”.

 

Vicent Romà,Vicent Romà és des de fa més de 15 anys el cor i l’ànima de la pilota
al poble de Castells de Castells. La seua forma de ser, generós i molt amistós, a més de
les grans qualitats que té com a pilotari, han fet que siga el cap visible de la pilota a aquest poble.

    Vicent Romà