elmusa

‘Miguelet de Sella’, el primer de molts!

Miguelet de Sella va nàixer el 23 de juliol de 1970 i va debutar de ben jove, amb 9 anys: “Anàvem casa per casa per demanar que llevaren els cotxes per poder jugar a pilota en la plaça Major de Sella”.

En aquells temps, a Sella, bullia la pilota als carrers. Es feien partides cada cap de setmana en 4 o  5 carrers del poble, totes a l’hora. Poble arrelat a la modalitat de perxa, Miguelet, ben aviat, ja prometia i, donat que no tenia lloc a l’equip de figures de l’època, el Sella A, va aconseguir que el seu equip, el Sella B, jugara al nivell dels millors i inclús va lluitar per guanyar alguna que altra final junt als seus companys Rudi, Pilatos, Salva o el seu germà J. Diego.

Donada la seua capacitat en el joc de pilota, també va tindre les seues experiències al trinquet, encara que de forma molt esporàdica. Va jugar 3 o 4 partides fent de rest i, per aquells temps, va debutar junt al Tato d’Altea en alguna partida.
Però va ser a la modalitat de les llargues on va explotar com a jugador i va permetre que el nom de Sella i del seu club de pilota estigueren al més alt nivell allà pels anys 90. L’any 1986, com a juvenil, va ser campió de la Lliga a Llargues, però va ser més tard, l’any 1998, quan, junt al “Fraret de Borbotó”, com a traure de bragueta, van aconseguir el campionat de 2a categoria de la Lliga a Llargues i van posar, per primera vegada en la seua història, al C.P. Sella entre els millors de la modalitat. En 1a categoria, va lluitar, durant els anys que va jugar, junt amb “El fraret de Borbotó” i Mariàn d’Altea, i es va enfrontar, en algunes partides, amb Tonico o Feliu i altres dels millors jugadors del moment.

Caldria destacar, entre les seues partides històriques, segons ens descriu, “una partida a perxa en les festes de Balones que vaig jugar contra 3 professionals d’escala i corda. Aconseguírem la partida sabatera al nostre favor. Aquell dia van jugar tots els de Sella: Fermín, Luis Jaime, J. Antonio Asensi i jo”.

Com a gran jugador de pilota valenciana, al carrer, ha disputat nombroses partides de pilota per les festes patronals de molts pobles com la Nucia, Relleu, Alcoleja, Penàguila, Callosa, la Torre, Finestrat, Polop, Benillup i tantes altres, així com per la commemoració del 9 d’Octubre.

Un fet que cal destacar de la història d’aquest jugador és que va ser un dels primers o el primer jugador provinent de la pilota al carrer en formar part de la Selecció Valenciana de Pilota: “En aquells anys, jugaven Sarasol I, Sarasol II i Grau i van disputar diverses partides en Crevillent, la Nucia, la Cala de Finestrat i algun altre poble de València”, que no recorda Miguelet.

Altra curiositat és que va ser un dels pioners en traure per dalt braç, ja que en una partida contra la Vall de Laguar en què perdien 8 a 1 es va posar a traure de bolera i van acabar guanyant per 8 a 10.
 

Miguel Ivorra en una de les seues primeres partides. (El jovenet de blanc). Fotografia: CPV Sella

Fa uns anys, degut a alguns problemes físics i al fet que la vida li ha donat tres filles precioses, va deixar de jugar a pilota i ha estat enguany, després d’aquest temps i ja recuperat dels problemes físics, quan ha decidit tornar a vestir-se de blanc i faixar-se la mà per tornar a jugar junt als seus més joves companys del C.P. Sella. Enguany participa en l’equip del Sella B, el seu mític Sella B, a la Lliga a Perxa “Trofeu Diputació d’Alacant 2016” i, segons ens conta, “esperem poder estar en les finals de Castells de Castells” i és que si hi ha una cosa a què mai ningú no podrà guanyar Miguelet és a ganes i esperit positiu.

Ha estat, i ara torna a ser, un referent per a molts dels hui pilotaris que juguen al C.P. Sella. Podríem dir que és el primer mite de l’època moderna de la pilota d’aquest poble. I és que els hui figures d’aquest esport com Pablo, Jesús, Kiko o Jordi juguen de la mateixa forma amb què ho feia ell. Miguelet va establir una nova forma de jugar a pilota, amb tècnica i unes capacitats físiques molt bones, a la plaça Major de Sella, una de les catedrals de la pilota valenciana al carrer.

Li desitgem el millor i, des d’aquestes línies, encoratgem tots aquells jugadors de pilota que pels motius que siga han deixat de practicar aquest el nostre més bell esport, la pilota valenciana, perquè tornen a fer ús d’un guant i una pilota.
 

Miguel Ivorra de Sella. Fotografia: Jordi Garcia

  Jordi Garcia