Fem Pilota - Capçalera

‘Festa Major’ al nou trinquet d’Oliva, per Pere Moll

Ahir diumenge es va celebrar un espectacle que reunia totes les característiques de festa major. Partida de pilota, festers de la Verge del Rebollet (no del Rovellet), nobles visitants, autoritats (polítiques i eclesiàstiques) i sis braus jugadors (l'essència de la pilota) disposats a combatre la canícula i l'adversari.

Oliva, un poble costaner i de marjals, però sense "tren de la costa" que acoste més encara a les persones de les comarques valencianes, va organitzar una partida al seu nou trinquet (on sempre fan bones partides malgrat no ser de l'establishment pelotari). Una llàstima que no tingam tren perquè, en aquest cas, més aficionats de la Safor, la Marina i d'altres comarques ho haurien tingut més còmode per vindre a gojar amb nosaltres del que vam veure al nostre "Colosseu".

Tenim un "Tren quiet, però un Trinquet molt marxós i molt més encara si el marxador és Pepito Malonda ("el xiquet d'Oliva"), història i present del raspall en aquest país. La partida d'ahir era una mena de trofeu d'estiu (alguns deien carnaval, però a veure qui organitza un altre esdeveniment com aquest), d'eixes partides en què no saps què passarà, però sí et fa pessigolles saber-ne el resultat. Podríem dir-ne que, igual que Ítaca està en el camí, en aquesta partida la festa estava en el cartell: Waldo (el Zeus de l'Olimp del raspall) contra Moltó, (el "príncep Maquiavèl·lic" que sempre mesura les seues forces per a les millors victòries), tots dos ben acompanyats per mestres de dalt corda; els blaus, Pere Roc i Carlos, amb el d'Oliva, i els rojos, Pere i Fèlix, amb el príncep de Barxeta. Tots van fer el que podien, però Fèlix, el de Dénia, (d'amagat) va rebentar la partida. Quina lliçó d'elegància i de potència, ens va deixar amb l'oh! a la boca a muntó de vegades. Moltes gràcies.

El resultat: Moltó, Pere i Fèlix, 25, i Waldo, Pere Roc i Carlos, 15. Va ser una anècdota o un punt d'inflexió per a un altre desafiu. Tots contents: els que van guanyar i els que van perdre, els patrocinadors (Savipecho) i els festers de la Verge del Rebollet i el públic amatent que va plenar el nou trinquet d'Oliva. Només calia veure la cara de satisfacció de Moltó per guanyar i la de Waldo perquè prompte es produirà la seua tornada al pòdium. I també la d'un servidor perquè va guanyar uns quants euros a la mà dels forasters. 
 

Moltó, Pere i Fèlix després de la partida. Fotografia: Javier Alberola

Rememorant la Trinca: Alegria perquè és festa major i el nostre sant és el millor. Moltes gràcies i fins al proper desafiu, al qual ja seria hora que es poguera vindre en tren.
 
     Pere Moll