elmusa

És possible un trinquet municipal a la ciutat d'Alacant?

Que la ciutat d’Alacant es troba fora del món de la pilota a nivell aficionat és un fet ben obvi. Igual que als voltants de la ciutat de València, a les proximitats d’Alacant la pilota està ben present. A pobles com Crevillent, Agost, Tibi, Sant Vicent del Raspeig, Benimagrell (Sant Joan d’Alacant) o el Campello, es viu la pilota i, als seus carrers, és possible gaudir del joc de les llargues. Però, si la primera de les nostres ciutats, amb les seues deficiències en quant a instal·lacions i la promoció, pot gaudir del trinquet de Pelayo, del campionat faller, d’iniciatives de col·lectius a barris com Benimaclet o Campanar i, últimament, del joc de llargues al mateix carrer de Cavallers; a la segona ciutat del nostre país, l’absència de la pilota és quasi total i relegada a alguns col·legis de la ciutat que tenen a bé donar durant algun trimestre l’assignatura de pilota dins de l’Educació Física.
 

CPV El Campello

Durant 10 anys, el Club de Pilota d’Alacant, encapçalat per l’infatigable Héctor Bautista, ensenyà i formà una mitjana d’uns 20 xiquets al llarg d’eixos anys, i arribà a participar en la lliga de llargues de la província d’Alacant. No obstant això, la falta d’instal·lacions per a la pràctica i entrenament, la falta de suport municipal i institucional, i la precarietat i la quasi clandestinitat del club, esgotaren el seu ànima mater i el projecte, llastimosament, quedà suspès.

En els darrers anys, Lluís Soler, veí d’Alacant i originari de tot un poble senyer com Sella, està duent a terme una tasca titànica per a intentar que la pilota torne a rodar per la ciutat d’Alacant i recordar els temps on la gent podia vore una partida al vell trinquet ubicat al carrer Vicente Inglada, junt al Mercat Central. Reunions amb l’equip de govern de la ciutat, amb els responsables de les diferents àrees municipals, amb els directors de col·legis i instituts... molta feina i resultats minsos, tot i disposar d’un projecte, amb la seua memòria, plànols i valoració, viable tècnicament i econòmicament, per a la construcció d’un trinquet municipal, remodelant un antic frontó sense quasi ús i situat a l'antiga Ciutat Esportiva, molt a prop de l’estadi de futbol del Rico Pérez.

És en aquest context quan, a principis del mes de juny, Lluís Soler promogué una reunió a la qual assistiren representants d’alguns col·legis de la ciutat, del Club de Pilota d’Alacant i de la Muixeranga d’Alacant. Tot i no ser l’assistència l’esperada, els presents valoraren molt positivament la idea de remodelar l'antic frontó situat a l'antiga ciutat esportiva.
 

Muixeranga d'Alacant en la Trobada d'escoles celebrada en Alacant. Fotografia: La Veu del País Valencià

Es va compartir la trista realitat de la situació de la pilota en aquesta ciutat i tots reconegueren que la solució hi passava per fomentar la pedrera i donar a conèixer als xiquets i xiquetes la possibilitat de practicar aquest joc. L’activitat del Club de Pilota d’Alacant va desaparèixer per la falta d’unes instal·lacions mínimes i decents per a jugar a la pilota i és aquesta idea la que cal mantindre davant el discurs a curt termini dels nostres polítics.

Entre els acords, es decidí transmetre a l'Ajuntament d’Alacant i altres institucions autonòmiques la necessitat d'ajudar els col·legis i instituts que disposen de trinquet amb la presència d’un monitor específic que col·labore amb els mestres d'Educació Física en la tasca de l’ensenyament de la pràctica de la pilota. A més, s’haurien de donar totes les facilitats als col·legis que ho sol·liciten per formar part del programa "Pilota a l'Escola".

També es treballarà per a programar un gran esdeveniment en un lloc cèntric de la ciutat, entre el Club de Pilota, la Muixeranga i altres grups artístics de la ciutat que consideren sumar-se, amb l’objectiu de donar visibilitat a la pilota valenciana.

Finalment, es decidí continuar les converses amb la regidora d'Esports i sol·licitar el seu suport, així com demanar qualsevol ajuda institucional per a dur a terme aquest projecte.

     Vicent Joan Martínez Soler