Fem Pilota - Capçalera

Pilota 'encalà'!

El diagnòstic està fet. La pilota professional està ferida de mort. Els principals problemas: el finançament i la mala gestió. En 2015 José Luis López va avalar un préstec perquè els jugadors professionals pogueren continuar cobrant, ja que els diners s'havien acabat. Mala gestió? Manca de possibilitats reals de mantenir el negoci?
 
Després va sorgir el problema de Pelayo. Qui ho va solucionar? Una altra vegada el mateix. Pot el món de la pilota professional continuar subsistint gràcies a aquest home?
 
El que s'ha produït és una puntada cap a avant. Des de llavors fins ara, tot han sigut promeses per part de les Administracions, sobretot de la Generalitat. El responsable de l'Àrea d'Esports predica, cada vegada que pot, les bonances de la pilota. No obstant açò, no es nota el canvi. Alguns fins i tot diuen que hem anat a pitjor: la federació sense cobrar les subvencions, barallant cada dia per a mantenir la seua activitat; el programa de pilota en l'escola com abans (hauria de revisar-se); no hi ha nous projectes... Solucions reals?, de moment cap, i va passant el temps.
 
Des d'alguns sectors d'opinió (aficionats, professionals, partits polítics, clubs, Fòrum de l’esport…) s'han anat oferint solucions que no han arribat a ser ateses per qui pot i deu impulsar el canvi: al meu entendre l'Administració. Es tracta d'impulsar una activitat esportiva que considerem senyal d'identitat dels valencians. Impulsar-la perquè aconseguisca una dimensió digna i no vaja arrossegant les seues misèries cada cert temps.
 
Al meu entendre i, en el moment en el qual ens trobem, el professionalisme necessita una plataforma que suporte la despesa financera que en aquests moments es necessita i puga esperar oportunitats com la televisió i altres. Aquesta plataforma ha d'estar gestionada per professionals solvents que procuren, en primer lloc, protegir la matèria primera de l'espectacle (els jugadors) i paral·lelament, siguen capaços de presentar un espectacle més atractiu i motivar els afeccionats. A més, la pilota professional permetria diversificar la seua activitat (turisme, cultura, publicitat, etc.), amb la qual cosa es contribuiria a generar un espai econòmic sostenible.
 
Una de les propostes que ha sigut recolzada per diferents sectors de la societat (Fòrums, grups d’experts, sectorials…), és la constitució d'una Fundació que tinga per objecte la promoció i conservació de l'espectacle de la pilota valenciana com a patrimoni cultural immaterial de totes i tots els valencians. Aquesta entitat dirigida per professionals gestionaria un pressupost dotat per fons de finançament públics i privats que, en sumar-se, permetrien la sostenibilitat del sistema. Aquest i un altre tema s'estaven treballant a la fi del I Congrés constituent de la nova pilota valenciana que es va proposar com a projecte a la Generalitat i a l'Ajuntament de València. Haguera sigut una bona oportunitat per a escoltar en boca d'experts gestors i personalitats de prestigi la forma d'organitzar aquesta estructura, els seus avantatges i beneficis. No obstant açò, com en altres coses s'ha donat una puntada cap a avant. No és el moment. O potser no són les persones? Pilota encalà

    Paco Orts