elmusa

El trinquet de Sagunt: una agonia floral

Imagineu la façana de Mestalla adornada amb la representació artística que hui presideix el Trinquet de Sagunt. Veritat que no? A l'últim any, al Trinquet de Sagunt s'han vist arquers entrar i eixir amb els seus arcs i les seues fletxes. Pot ser que els arquers són immunes a l’amiant, causa per la qual no es practica pilota al seu interior però que no impedeix que els arquers entrenen. Coses de la ciència... 

Esta setmana hem vist com es cedeix la façana per a portar a terme un grafit que res té a vore amb el món de la pilota. Si aquest grafit hagués tingut com a contingut principal el món de la pilota ho haguérem comprés. Seria un motiu de felicitació per al nostre esport autòcton. Artistes del carrer es giren cap al nostre món per a reivindicar-lo. Però no. El grafit s'ha emmarcat en una activitat artística que res té a vore amb el nostre esport.“Més que murs” és el nom de l'actuació que ha motivat que la Regidoria d'Esports haja apostat per cedir la façana del Trinquet Comarcal de Sagunt a una activitat que, sent trencadora i interessant, demostra la falta de visió que té la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Sagunt en el món de la pilota.

Ara quasi farà un any, Genovés i Álvaro van gravar a l'interior d'este mateix trinquet un emotiu documental en el qual rememoraven la mítica partida jugada fa més de 20 anys. No m'imagine la cara que hagueren posat si a l’arribar s'hagueren trobat este pastisset. Tant costava encomanar un grafit d'uns jugadors de pilota jugant a l'interior d'un trinquet? Haguera significat que els saguntins, els del passat, els del present i els del futur, tingueren motiu per a comentar per a què serveix eixa construcció. Haguera pogut servir per a rellançar la pilota a Sagunt. Amb la representació que hui adorna el trinquet cap persona pot imaginar que es tracte d'un trinquet. Podem pensar que és un jardí botànic, un centre cultural, una sala de festes transgressora..., tot menys un trinquet. Ho podem imaginar tot menys que estem davant d'un dels principals escenaris de la pilota del Segle XX.
 

Trinquet de Sagunt en l'actualitat. Fotografia: Tomata Florida

A l'últim any, a Sagunt no s'ha llegit cap notícia tendent a recuperar el mencionat espai que va ser escenari de mítiques partides de pilota valenciana. No s'entén que puguen entrar arquers a practicar el seu esport i que pilotaris ho tinguen prohibit. I això del grafit que pareix representar una escena floral, deu voler significar la defunció del nostre esport a la ciutat de Sagunt, durant molts anys capital del nostre esport a la comarca del Camp de Morvedre i que hi va vore passar els millor pilotaris de la nostra història.

Senyor alcalde de Sagunt, com esborrar tan majúscul error de la façana del Trinquet? Estaríem matant una obra d'art.
 
DEP TRINQUET DE SAGUNT
  
Tomata Florida