elmusa

La pilota femenina roda a Sueca

Feia més d’un mes que m’havia marcat eixe dia al calendari perquè l’ocasió ho mereixia per diverses raons.

Per una banda, era la primera vegada que es feia una competició de pilota on la protagonista anava a ser la dona. Per una altra, anava a servir-me per documentar-ho fotogràficament per al Museu de la Pilota. També perquè ho organitzava un club jove com el CPV Xúquer, amb només sis mesos de vida i ganes de fer coses: organitzar activitats culturals, implicar pares i fills... I perquè calia donar suport a una activitat que havia patit competència deslleial per part d'altres i ningú havia fet res per solucionar-ho.

A més a més, i açò és casualitat, a Barcelona, organitzat per la Casa de los Navarros, també es disputava una competició pareguda, però de frontó. Per cert, mesos abans ens cridaren per assabentar-se si al País Valencià hi hauria dones disposades a participar-hi. Acudiren Anna Sanchis i Andrea Bosch (les quals tingueren una molt bona actuació). El campionat era d’un sol dia i comptava amb 52 dones, 3 categories i 32 partides a 16 tantos i eliminatòries, des de les 10.00 i fins les 20.00 hores. Acudiren jugadores de Navarra, la Rioja, Guipúscoa, Sòria, Biscaia, Saragossa, València i Barcelona. D’açò es feia ressò la premsa navarresa, soriana i la catalana.

El CPV Xúquer, encapçalat per Bernat i Marià, veritables caps d’aquest club, va fer tot el que va poder per donar-li la importància que es mereixia a l’esdeveniment que tindria lloc a Sueca. Feren publicitat amb temps, feren cartelleria, organitzaren un festival de rock, prepararen dos carrers, el Simón Vila i l’Almussafes, i a més a més, amb esmorzar i dinar populars inclosos. Dues setmanes abans, durant la final del Circuit Professional d’Escala i Corda, feren la foto del president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de les Corts, Enric Morera; el director general d’Esports, Josep Miquel Moya, i el president de la Federació, José Daniel Sanjuan, amb els cartells de l’esdeveniment. Aquesta foto li donava una gran rellevància, ja que tenia el reconeixement institucional.
 

Josep Miquel Molla, Ximo Puig, Daniel Sanjuan i Enric Morera
donant suport a l'esdeveniment de Sueca. Fotografia: David Sarasol

Dies abans de celebrar-se, a l’Ajuntament de Sueca, va ser presentat per l’alcaldessa, Raquel Tamarit i el regidor d’Esports, Vicent Baldoví, a més a més d’altres regidors com Noèlia Benedito i Salvador Campillo i el polifacètic Toni de l’Hostal, cap de cartell del RaspaRock, que se celebraria una vegada acabat el campionat.
 

Fotografia: David Sarasol

Es pot dir que va ser tot un èxit, encara que no anaren les primeres espases, entretingudes al Pelayo en una partida d’exhibició abans de la de professionals de l’escala i corda, a la qual donaven suport la Diputada d’Esports, el president de la Federació o el director del trinquet, entre d’altres. Però, així i tot, hi participaren 40 dones d’entre 13 i 44 anys, vam veure mares i filles, 15 equips en dues categories i activitats diverses com tallers de fer pilotes. El club té una idea clara, un projecte global: que siga democràtic i recupere els espais públics com el trinquet, els frontons o carrers; vol dignificar i normalitzar l’esport de la pilota a Sueca. I ho pogueren realitzar amb les dones del poble i un parell vingudes de Meliana, a l’Horta Nord, cosa d’agrair.

Als carrers vam veure gent del poble mirant les partides, així com al director general d’Esports, Josep Miquel Moya, que no va voler perdre's l’ocasió de veure en viu aquestes dones. També estigueren presents l’alcaldessa, Raquel Tamarit, els regidors Vicent Baldoví, Noèlia Benedito i Pau F. Roselló, així com el diputat de les Corts Generals espanyoles Joan Baldoví que, a més a més, tenia a les seus dues filles participant-hi. De vesprada, també es va deixar veure el president de la Federació, José Daniel Sanjuan.

L’activitat era frenètica, partida darrere partida, sense parar per poder complir amb els temps marcats. Les xiques es van divertir d’allò més, ja que, més que una competició era una trobada per compartir experiències.
 

Participant al campionat. Fotografia: David Sarasol

Vam veure xicones jugar i gaudir sense preocupar-se pel resultat, el traure o les faltes, fent allò que els van inculcar els mestres de l’IES Joan Fuster, Manolo Conca i Vicent Pérez, dues de les persones més capacitades en el tema de la pilota a les escoles i instituts.

Aquesta, podríem dir, és una iniciativa tant del club com de l’Ajuntament necessària per dur endavant la inclusió de les dones al món participatiu de la pilota valenciana.

En definitiva, allí vam veure un públic curiós que gaudia de les partides, unes autoritats que donaven suport amb la seua presència i molta implicació del club en l’organització perquè tot estiguera al seu lloc i poder mostrar al món de la pilota la capacitat del mateix club que, encara que jove, pot organitzar el que es propose.

Per rematar el dia, un concert de rock, el RaspaRock, amb The Baldwins, Mi Sostingut, Pupi·les Dilatives, Els Bonicos i Toni de l’Hostal.
 

David Sarasol Moscardó
Director del Museu de la Pilota de Genovés