elmusa

3 Propostes urgents per al món professional de l'escala i corda mentre esperem

Una vegada tancades les I Jornades sobre preparació física en pilota valenciana, agraïm a tots i totes els participants l’assistència, comentaris, propostes i valoracions. Encara no estem treballant en les pròximes però tota la retroalimentació rebuda ens anima a continuar en la línia i plantejar-nos la realització de les segones. No sabem quan seran, però sí que hem de continuar treballant perquè cada vegada hi ha més gent interessada en l’entrenament aplicat a la pilota. L'impuls de les jornades ens ha servit per començar noves línies d'investigació, de les quals segur rebreu informació per les xarxes. Així mateix, estem a la disposició de tots i totes per qualsevol dubte, xarrada o intercanvi d'idees.
 
Ja han passat molts mesos des del canvi de govern autonòmic que va coincidir amb la demanda per part de diferents sectors de la nostra societat de la necessitat d'un canvi de rumb en l'esdevenir de la pilota professional.

Des d'alguns mitjans de comunicació s'han fet propostes molt interessants. Dues d'elles, al nostre entendre molt oportunes i complementàries publicades en el diari digital Pilotaveu. D’una banda, Sergi Durbà reclamava la necessitat de realitzar un diagnòstic seriós i realista de la situació actual en la qual es troba el nostre esport. Mentre que Paco Orts proposava realitzar un congrés constituent de la nova pilota valenciana.

Dues accions que considerem necessàries i a nivell estratègic molt oportunes, ja que a partir d'un diagnòstic ben elaborat i de les conclusions que s’extragueren del congrés, es podria elaborar un pla estratègic, realista, de promoció de la pilota per part de la Generalitat en coordinació amb tots els sectors del nostre esport.

Fins i tot, en la inauguració de les jornades que celebràrem a Vinalesa, es va anunciar des de la Direcció general d'Esport i des de la Federació de Pilota, la intenció d'abordar grans canvis en el món professional de la pilota.
 
Però, de moment, en l'àmbit professional no apreciem cap canvi substancial i el nou any està a punt de vindre. Les actuacions que s'han dut a terme es poden resumir en la modificació d'alguna norma del joc i l'aparició de noves competicions improvisades i comprimides al mes de desembre.
Cap d'elles emanen, o almenys no s'ha fet públic, d’un diagnòstic consensuat ni segueixen cap pla estratègic.
 
Per tot açò, des de pilota 2.0, proposem 3 accions immediates i urgents des del punt de vista esportiu que ens oferim a dur a terme amb el suport de tots els sectors de la pilota i tenint en compte la falta de recursos:
 
1.    En primer lloc, iniciar un estudi científic per a determinar objectivament el nombre de partides que ha de jugar com a màxim un jugador de pilota professional setmanalment i al llarg d'una temporada. Açò beneficiaria d'una banda el jugador, perllongant i millorant la seua carrera esportiva protegint-lo de les lesions, i d'altra banda beneficiaria a trinqueters, empresaris i públic en general perquè s'asseguraria el màxim rendiment en totes les partides millorant l’espectacle.
 
2.    Definir un calendari anual de competicions en el mes de gener. Açò possibilitaria als jugadors planificar i organitzar el seu entrenament per arribar en les millors condicions a totes les partides. S'establirien diferents competicions en funció del grau d'importància i s'asseguraria un mes sense competicions a tots els jugadors professionals.

Paral·lelament, posar en funcionament un rànquing de jugadors tenint en compte, a banda del resultat final de la partida i la posició; la composició dels equips, el tipus de competició que s'està disputant i l'actuació en la competició la temporada anterior.
 
3.    Realitzar un estudi per saber objectivament com afecten certes modificacions de les regles a l'essència del joc i, respectant la tradició, dur a terme una discussió comptant amb jugadors i exjugadors professionals, com a principals protagonistes, per a establir les regles del joc fent prevaldre la salut dels jugadors i l'espectacle del joc.
 
Es tracta d’accions que es poden dur a terme immediatament sense esperar a aprovar nous pressupostos ni noves fórmules de gestió ja que no són necessaris grans recursos per posar-les en acció.

Des de pilota 2.0 pensem que no hi ha més temps que perdre esperant que la situació de la pilota professional canvie de forma espontània. La salut dels professionals i l’espectacle del nostre esport està en joc i hem d’actuar ja!