elmusa

Sebastià ‘el rei de la palma’

Des de sempre els pilotaris han sigut els protagonistes principals de la pilota i els que l’han mantinguda  viva per tot arreu, per tant, és importantíssim reconèixer eixes persones i hui toca conèixer un poc de la història de Sebastià de Murla.
 
Per començar he de dir que parlar de la història de la Lliga de Palma de Primera Categoria, estem en la vint-i-tres edició,  i no nomenar a Sebastià seria un sacrilegi.

Sebastià Giner Muñoz (Murla, Marina Alta - País Valencià) va nàixer el 09 de juliol de 1962 i és conegut esportivament com Sebastià. Com tots els xiquets del poble de la seua època, va començar a jugar al carrer de l’Església, espai no transitat on es podia combinar el joc indirecte (frontis de l’església) i el joc directe amb corda i sense corda. Al voltant dels 20 anys, els estudis i els principis laborals el van separar de la pràctica habitual de la pilota i no va ser fins que es va establir definitivament a València quan va començar a jugar assíduament.

La primera partida com a traure la va jugar a Castell de Castells en una partida de festes de l’any 1992. L’any següent, 1993, arranca la primera edició de la lliga de palma de primera categoria però a Sebastià l’agafa a Mallorca per qüestions laborals, eixe any i el següent, el 1994. Eixos dos anys l’equip de Murla arriba a la final perdent-les contra Benissa.

L’any 1995 Sebastià torna de Mallorca i ja s’estableix a València a treballar cosa que li permet formar part de l’equip de palma de primera categoria però de punter, eixe any, en la tercera edició de la Lliga van aconseguir el primer campionat contra l’equip de Benissa en el carrer antic de l’Alfàs, Sebastià tenia 33 anys.
 

Sebastià durant l'última final. Fotografia: FPV

Però a Sebastià el que li tirava era la treta i la temporada 95-96 a Murla es fan dos equips de palma en la primera categoria, el A i el B i Sebastià té la possibilitat de traure, però en el B, cosa que fa.

L’any 1998 l’equip de Murla B arriba a la final i la guanyen contra l’equip de Benasau. Eixe mateix any el traure de l’equip de Murla A es retira i li proposen substituir-lo, cosa que accepta.

Ja en l’any 1999 passa a ser la treta oficial de l’equip de Murla A fins que penja el guants l’any 2014 a l’edat de 52 anys disputant encara la final d’eixe any.

Des del primer dia que sempre ha jugat la lliga de palma de primera categoria en l’equip de Murla, fóra el A o el B, duent un munt d'alegries i un palmarés envejós per a eixe poble que tant estima. Ha jugat un total, de 20 edicions de la lliga de palma de primera categoria i ha arribat a la final en 15 ocasions, un record difícil d'igualar .

També ha participat durant quatre anys en el campionat individual de frontó.

S’ha de dir que és una persona compromesa amb aquest esport cosa que li ha fet estar sempre recolzant-lo de manera activa, ha sigut molts anys jutge i membre del comité de Llargues i continua sent-ho a dia de hui.

Per tot açò aquest any 2015 la Federació de Pilota Valenciana dins l’entrega dels premis anuals en el XXIV Dia de la Pilota Valenciana premiarà Sebastià per la seua trajectòria esportiva.

PALMARÉS:
10 Campionats de la Lliga de Palma de primera categoria
5 Subcampionats de la Lliga de Palma de primera categoria
2 Campionats Trofeus El Nel
1 Subcampionats Trofeus El Nel
1 Campionat Trofeu de festes de Llíber
 

Sebastià amb l'equip  de Murla abans de l'útlima final de palma. Fotografia: FPV

 
      Toni Monzó