elmusa

El 3 d'octubre d'enguany teixirem pilota a València

Joc, xarxa i espai. Tres conceptes que, tots plegats, conformen una atractiva invitació a delirar. La productora cultural i editorial valencianaAixò és com totm'evoca oferint aquest plantejament conceptual que una altra realitat és possible, també en el món de la pilota.
 
I parlem en comú de la pilota valenciana com a objecte quotidià d'un plaer col·lectiu que a tantes i a tants ens mou. Em propose en aquest article aproximar-me, com a aficionat i monitor d'un club de pilota a mà, al desenvolupament dels tres conceptes que ens proposa l'editorial davant els reptes que tenim al davant.
 
Entendre la pilota com un joc, més enllà de l'esport que també és, m'inspira a reflexionar-la com a una eina popular de trobar-se i reconèixer-se just en el punt en moviment que connecta la pilota amb la mà, com va materialitzar amb tanta bellesa Manolo Boix.
 
Antropològicament percebem la línia persistent i quasi obsessiva que ve de les entranyes de la història quan sempre ens hem buscat per a compartir jocs amb pilota per tal de divertir-se, fer colla i evadir-se de les més diverses dificultats.
 
El joc convida a teixir relacions socials. Des de ben menuts i menudes ens sentim atrets per eixe objecte multifuncional que és la primera pilota que ens regalen. La pilota es construeix sumant afectes. Anem creixent jugant a la pilota sols i amb amics, en casa, als carrers, i alguns també als frontons i trinquets. I de sobte, sense adonar-se'n arribem al present estiu i resulta que valencianes i valencians va i guanyen l'Europeu i el Mundial de One Wall.
 
Un espai metafísic, el que ens proporciona aquest estiu, en el qual continuem rodant projectes i il·lusions a peu de carrer i de canxa. Seguim gaudint, fotografiant i reportant amb nous mitjans com www.pilotaveu.com les partides estiuenques i preparant les que estan per vindre en setembre i octubre.   
 
Entre el ventall de partides que per tot arreu de la geografia de les comarques ens ofereix cada estiu, hem pogut trobar algunes amb un interés afegit pel que fa a la seua estètica i als seus objectius. Estic parlant de grans partides com la disputada el divendres 10 de juliol a Massamagrell, recreant la que fa 20 anys va enfrontar Genovés i Álvaro. A continuació Genovés II tancaria la nit amb Álvaro de nou. Durant aquest divendres de records i presents, l'objectiu principal era recaptar fons per a les malalties minoritàries, anomenades “estranyes”. També cal destacar el 13 d'agost a Riba-roja, on els pilotaris en cadira de rodes obriren el raspall al poble.
 
En l'horitzó immediat, tenim dues noves possibilitats de conjugar el joc amb la inclusió social. En definitiva, com deia més amunt, de sumar afectes, això sí, des de la solidaritat ben entesa, lluny de l'obsoleta caritat.
 
 
 La primera cita serà el diumenge 6 de setembre, al trinquet de la Llosa de Ranes, on amb alguns dels millors pilotaris professionals de l'escala i corda i el raspall es recaptaran diners per part de Cazarettos  per tal de poder adquirir un carro per a transportar xiquetes i xiquets amb mobilitat reduïda o malalties minoritàries per a events esportius de muntanya.
 
La segona cita, un mes després, serà la que ajuntarà pilotaris de Navarra i valencians i valencianes per a gaudir del frontó. Per al dissabte 3 d'octubre a València al Campus de la Universitat, estem preparant la IV Jornada de pilota a mà en Centres d'atenció a persones amb trastorn mental greu.
 
La Jornada, emmarcada en el V Congreso Nacional de Salud Mental de la FEARP, serà la primera ocasió en 6 anys en què els nostres pilotaris donaran el bot de jugar amb pilotaris d'altres territoris. L'expectació creix i emociona. De veres, és una cita que no ens podem perdre.
 
Amb la finalitat de fer de la trobada un dia especial, estem preparant una exhibició i taller de Màdel (pàdel jugat a mà) i comptarem com a iniciativa nova amb la col·laboració especial de la Muixeranga de València , perquè és la manera més original que hem trobat de poder visualitzar el suport mutu com la clau que ens aporta la capacitat d'avançar com a societat, davant la inútil i perniciosa competitivitat.
 
Quedem convidades i convidats a jugar la pilota, a seguir organitzant xarxa i a plasmar-ho en els espais de sempre i de nova creació. El dissabte 3 d'octubre, a València, ens ho xarrem en directe.
  
Òscar Llago i Giménez
Monitor del Club de Pilota a mà
CRIS-CdD Sant Pau. València