Fem Pilota - Capçalera

I ara Frontball ???

Estimats amics aficionats a la Pilota a Mà, estic bastant fart de dir-ho i reblonar-ho, “Hostes vindran que de casa et trauran”.

Els saxons i altres pobles ens estan “Ensenyant ?” la seua gran creativitat, al conformar noves modalitats de joc de pilota a mà, de forma que el Papanatisme Patri les accepta per allò de “Venint de fora, segur que serà bo”.

Cavallers, des dels primers temps del joc INDIRECTE, al qual es va anomenar “FRONTÓ”, com el seu nom indica, era jugar contra una paret, encara no s’havia introduït la paret Lateral ni el Rebot, i d’això sempre n’hem dit jugar a “PARETETA”, ja fóra en la paret de l’Església, contra un llenç de muralla, la paret posterior d’una casa, o inclús el mur de tanca d’una Presó.

 Ara ens venen a ensenyar com es juga amb una sola paret i tots bocabadats, donant explicacions de la seua “Qualitat”.

Mai he estat en contra de qualsevol millora i avanç que siga positiu per al nostre esport, però d’això a quedar-nos amb un pam de boca front a coses que ací hem conegut i practicat des de fa més de 200 anys, em sembla un abisme, un precipici, un estimball, un abís, una barranquera, un torrent, un fondal, una timbaetc, és a dir, un MÓN.

En certa ocasió li vaig demanar al meu Mestre i Amic el grandíssim Sr. Enric Valor que em digués com recordava ell el Joc de Pilota a la seua Castalla nadiua, i em va enviar una carta senzilla i coral en la qual començava dient-me:

“El Joc de Pilota a la Foia de Castalla”
Enric Valor

En la meua infantesa i en la meua adolescència vaig jugar molt a piIota. Era l'entreteniment, l'exercici preferit del jovent que creixia, allò que més ens apassionava. No ens hi jugàvem res, però ens ho preníem a la valenta.

La modalitat que s'hi emprava prefe­rentment era la de «JUGAR A JOCS», o siga, al frontó.

Menys preferentment, s'hi jugava també a Llargues, a Curtes, a Perxa i al Raspallot.

 La veritat és que en aquesta darrera forma, jo no hi vaig jugar mai; era més cosa de la gent de la Marina que venia a Castalla a estiuejar.””
 I si ho deia el Mestre, alguna raó tindria, No us sembla?

Jo a l’Horta, de menut sempre vaig sentir dir jugar a “Pareteta”, i mira per on, vaig arribar a ser campió Escolar i Pre-Universitari de València, l’any 1.957.

 Així que:

 “Accepten tota millora però mai oblidem la nostra saó”.


Victor Iñúrria 
Primer President de la F.P.V