Fem Pilota - Capçalera

La Pilota també juga a la xarxa

L’escassa cobertura que rep el nostre esport als mitjans convencionals fa que la pilota valenciana també jugue una partida important a internet. Les websites informatives, els perfils a les xarxes socials i els debats en diferents espais poden suplir en certa mesura la manca d´una televisió pública valenciana.

La presència de la pilota a la xarxa no és nova. Fa tres lustres ja hi havia precedents. Alguns recordaran el fòrum de Frediesport.com, o un racó informatiu a la web de la Universitat de Valencia. Hui és possible conèixer el calendari professional arreu de tot els trinquets, seguir la final del circuit a colp de “hashtag”, les impressions d´un jugador després d´una gran partida o que els membres del Club Arrea-li bona de Benicarló coneguin el resultat deCPV Sant Vicent a la segona categoria de Palma.

La xarxa, per sort, representa una finestra oberta i un espai de contacte per a esports minoritaris. Ara hi ha oportunitats perquè xicotets mitjans de comunicació puguin contactar amb micro-públics molt interessats amb temes molts concrets i així forma escapar del criteri del redactor en cap, és a dir, de la massa, del mercat. Ja sabeu, del Barça, del Madrid, de Cristiano i de Messi.

Les xarxes socials són probablement l´indret a internet on la pilota bota més vegades. És obligatori parlar del grup de Facebook “Parlem de pilota”. La plaça major virtual del món de la pilota. 2266 membres conformen aquest grup. Al seu mur es pengen les notícies d´actualitat dels mitjans de comunicació, els cartells que anuncien partides o també debats al voltant de tot el que rodeja la pilota. Tots els dies hi ha diversos posts nous i es pot dir que és un dels principals canals d´informació de la pilota. De fet, és molt probable que hages accedit a aquest article per l’enllaç al grup.

Mes enllà del grup, es pot dir que Facebook és la xarxa “reina” a la pilota. A la xarxa blava co-habiten entitats, clubs, empreses i jugadors de blanc. Waldo en compta amb 3095 i és el perfil, “fanpage” o espai amb més amics/seguidors/fans. Altres jugadors com Genovés II tenen 1473 amics, Álvaro 1435, Dani 826, Ricard 804, Puchol II 670 i Punxa 397. Ara bé, els últims quatre jugadors compten amb un “fanpage”, de caràcter més corporatiu i informatiu que el perfil, és a dir, tenen “fans” que no “amics”.

En quant a empreses, A ma pilota té 2976 “fans”, Frediesport 2337 “fans”, El Zurdo 2322 amics Pilota Veu 1700 “fans”o ValNet 1040 “fans”. Els trinquets també tenen presència: hi està el trinquet de Benidorm 1241, el de Borriana amb 366,  el de Vila-Real amb  265, el de Benigànim amb 229 o el de Xeraco amb 149. Altres tipus d’organitzacions com la Federació, el Museu de Pilota o el CIJB tenen respectivament 2447, 1439 i 494 “fans”.

Per últim, la presència de clubs mitjançant perfils i “fanpages” és nombrós. Com ocorre fora de la xarxa, els clubs són qui pam a pam mantenen viva la pilota. Hi ha un gran nombre de clubs enregistrats, entre els quals destaquen els d’Oliva amb 2144, els Amics del Frontó del Puig 1872, el d’Alcublas amb 1336 o La Pilota d´Orba amb 1316.

A Twitter l´activitat és menor però digna de destacar. El perfil de Frediesport arriba als 1712 seguidors, la Federació 1174, A mà pilota 1163, Pilota Veu 1130. Els jugadors, també presents, no arriben als mil seguidors, excepte Genoves II amb 1032. Waldoen té 889, Puchol II 689, Fageca340, Álvaro 332, Pablo II 295, Ricard276, Sanchis265 o Santi183. Com no, hi ha club amb comptes a la xarxa dels 140 caràcters com Oliva, VinalesaMutxamel, Almassora, Faura, Borriana, Godella o Dénia.

Si agafem com a referència la notícia de PilotaValenciana.com de fa vora un any, els dos gran perfils a les xarxes socials com són Frediesport i la Federació munten un 15% i un 20% respectivament amb unes comunitats de 4045 i 3621 usuaris en l’actualitat. Són bones notícies, sense dubte. Però, vol dir que anem en el camí correcte i que ací hi ha una solució?

Amb el naixement d´un nou mitjà dedicat a la pilota com PilotaVeu, a banda d’altres espais informatius com PilotaValenciana.com o altres websites corporatives com la de la Federació, Val Net o Museu de la pilota de Genovés o Escola de Pilota i dels blogs de clubs a més de tota l’activitat relatada a les xarxes, es pot dir que hi ha un clar reflex de la pilota a la internet.
 

Foto: Frediesport / Lluís Llapissera

La pilota està viva a la xarxa, hi ha rebombori, però en la sempre complicada situació  de la pilota amb manca de patrocinadors, de notorietat, cal aconseguir més. Sense fer comparacions odioses estaria bé que totes les grans estrelles tingueren els seus espais personals, disposar de més informació del moviment internacional, llegir una revista digital de més profunditat,convocar encontres o xats amb els grans noms de la pilota, inclús alguna aplicació, i, per què no, que es pogueren veure, mentre que arriba o no arriba la futura RTVV, mitjançant “streaming” algunes de les partides. Evidentment hi ha costos i la situació precària no invita a grans inversions, però si no hi ha mitjans potents no hi ha patrocinadors, i mentre pensem si es primer l´ou o la gallina el temps s´esfuma.
 
A la fi, vivim des de fa quasi dues dècades en això que el gran sociòleg Manuel Castells va anomenar la societat de la informació. La tecnologia juga un paper central en la producció i les relacions i qui no parla eixe idioma es queda fora. Quasi tots portem un smartphone a la butxaca. A més,  els joves de les escoles, que són natius digitals, han de trobar a la pilota aquells continguts atractius que tenen en altres esports. Hem d’aspirar a reproduir aquests entorns. Pot ser cal màrqueting. Va de bo?
 
Guillermo Sanahuja 
Doctor en ciències de la comunicació
Director de projectes a Sanahuja & Gimeno 
Membre del Club de Pilota de Borriana.