elmusa

Un any de tristesa

Un poble que no té veu no és poble, és una altra cosa. Així ens vam quedar els valencians ara fa un any quan el govern del PP va decidir tancar RTVV. Vam deixar de tindre un mitjà de comunicació amb la nostra llengua però, sobretot, vam deixar d’escoltar i de veure algunes coses que ens caracteritzen com a poble, com a valencians: les nostres tradicions.

Una d’elles és, sense dubte, la pilota valenciana. Vaig tindre l’oportunitat d’apropar-me a ella durant els anys que vaig treballar com a periodista en la redacció d’esports de Canal 9. Anteriorment, només havia anat de xicotet amb el meu iaio al trinquet del meu poble, Ondara, amb molta tradició a la pilota i durant molt de temps, un dels llocs de referència del nostre esport. 
 

Clica damunt de la fotografia per vore el vídeo de l'última retransmisió per Nou 2 al Trinquet de Piles

Recorde la meua primera retransmissió: vaig arribar al trinquet, ningú no em coneixia i quan vaig dir que a partir d’eixe dia jo seria la veu de la pilota valenciana, tothom es va posar a la meua disposició, des dels mateixos pilotaris, fins el trinqueter i acabant pels aficionats. Va ser la primera de moltes. Durant 3 anys vaig tindre el plaer de recórrer tot el País Valencià, de trinquet a trinquet. Des de Vila-Real fins a Petrer, passant per Sueca, Pedreguer, Llíria, Llosa de Ranes, Gandia… Em sentia un privilegiat per poder fer eixa feina, per poder fer arribar als valencians la grandiositat i la bellesa de la pilota valenciana. No m’oblide de moments màgics: una restada espectacular des del fons del trinquet, una treta amb quinze directe, una raspada fins a la galeria o una deixada sense resposta a un frontó.

Siga com siga, tot això que acabe de dir fa 1 any que no ho podem veure per la televisió. I és que Canal 9 ha fet molt per la pilota, més del que pot pensar qualsevol persona. Ha sigut una forma de vertebrar el País Valencià, perquè el País Valencià no es pot entendre sense la pilota valenciana. Ens hem quedat muts, sense veu i això és un atac al nostre dret a tindre un canal de televisió propi, en valencià, de qualitat i que ens ensenye, entre altres coses, la cultura de la nostra terra. 
 

Trinquet de Genovés durant una de les partides que Nou 2 va retransmetre en directe

Escric aquestes paraules amb tristesa, però també amb la certesa que prompte tornarem a tindre una nova RTVV on la pilota valenciana tindrà el seu protagonisme. N’estic molt segur. Tornarem a veure els nostres pilotaris donant tot el que tenen per oferir un gran espectacle, veurem els aficionats als trinquets gaudint del nostre esport, tornarem a veure les millors partides, els millors tornejos, totes les especialitats que tenim… En definitiva, tornarem a ser poble.

Visca la pilota valenciana!

         Toni Marí
Ex treballador de Canal 9